Książka przepisów

Kasia Svirydzenka Draniki nadziewane
Kasia Svirydzenka Draniki nadziewane 

Składniki:


300 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego
sól, pierz
cebula biała pokrojona
olej do smażenia

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem posiekanej cebuli. Przyprawiamy.

3 ziemniaki
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia

Ziemniaki trzemy na tarce, mieszamy z resztą składników i odsączamy. Formujemy placki, układamy   usmażony farsz, nakrywamy kolejnym plackiem i smażymy z 2 stron, pod koniec smażenia patelnię zakrywamy pokrywką i tak smażymy ok. 30 sekund (placki smażymy na oleju słonecznikowym). Po usmażeniu wyłożyć placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Sos: pieczarki kroimy na 2 połowy, jeśli są małe, na 4 części, jeśli są większe, obsmażamy na patelni z czosnkiem, posolić (na oleju roślinnym). Dodajemy śmietankę 30% oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Gotujemy wszystko razem parę minut, co chwilę próbujemy, czy już gotowe, mieszamy, żeby się nie przypaliło.

Na talerz wykładamy placki, polewamy je sosem, a oddzielnie podajemy kwaśną śmietanę.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Norbert Borowski -  Dzyndzałki warmińskie z wołowiny
Następny artykuł:

Norbert Borowski - Dzyndzałki warmińskie z wołowiny

tvnpix