Karolina Sobańska: Mini torcik czekoladowy z kremem kawowym i ganaszem czekoladowym.

Karolina Sobańska.jpg
Karolina Sobańska.jpg

Biszkopt:

4 jajka

120 g cukru

110 g mąki pszennej

10 g mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru wanilinowego

40 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kawowy

200 ml mleka 3,2 %

2 do 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

3 żółtka

90 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

20 g mąki pszennej

10 g mąki ziemniaczanej

Konfitura z wiśni

200 g wiśni

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

Ganasz czekoladowy:

100 ml śmietany 30 %

100 gram czekolady gorzkiej

Biszkopt:

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodawaj powoli przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ostatecznie wymieszaj.

Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 % góra dół na około 20 minut.

Mleko na krem podgrzej z kawą, żółtka ubijaj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj powoli mąkę i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj ubite żółtka z mąką do mleka podgrzewaj i mieszaj aż do uzyskania gęstego kremu, odstaw do lodówki.

Wiśnie podsmaż w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym aż do uzyskania gęstej konfitury.

Śmietanę podgrzej, pokrusz czekoladę i powoli zalewaj śmietaną czekoladę aż do uzyskania gładkiej masy.

Z gotowego biszkoptu wykrój ringami krążki, biszkopty nasącz kawą przełóż kremem kawowym i konfiturą, nałóż kolejny biszkopt i polej ganaszem czekoladowym i udekoruj malinami SMACZNEGO.

podziel się:

Pozostałe wiadomości