Książka przepisów

Kamila Paśnik -  Gnocci z pesto bazyliowym
Kamila Paśnik - Gnocci z pesto bazyliowym 

Składniki:

1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 pęczek bazylii
60 g orzeszków pinii
ser parmezan
sól, pieprz (według uznania)
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Przygotowanie:

Nastaw ziemniaki w mundurkach, posól wodę. Gotuj przez ok.25min., w tym czasie przygotuj pesto.

Bazylię umyj, utrzyj garść parmezanu, obierz czosnek, odmierz 60 g orzeszków piniowych i wrzuć na patelnię. Poczekaj aż lekko się zarumienią mieszając co chwilę, aby mogły podprażyć się z obu stron. Wsyp je do wysokiego naczynia, dodaj bazylię, obrany czosnek, utarty parmezan, oliwę oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku. Zblenduj składniki na gładką masę. Jeżeli pesto jest za gęste - dodaj oliwę, jeżeli za rzadkie – bazylię i parmezan.

Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę do mąki z jajkiem. Zarabiaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest za kleiste dodaj mąkę. Wykrawaj podłużne słupki i kwadraciki wielkości opuszki palca. Odbij na nim wzór widelca aby pesto lepiej je oblepiło. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Gnocci pomieszaj z pesto. Podaj ozdobione bazylią oraz parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kuba Ożóg - Mule Tagliatelle
Następny artykuł:

Kuba Ożóg - Mule Tagliatelle

tvnpix