Julka Dubas PAD THAI

Julia Dubas.jpg
Julia Dubas.jpg

Składniki:

pierś z kurczaka pół papryczki chilli orzeszki ziemne makron ryżowy (szeroki) kiełki fasoli mung 2 jajka cebula dymka pasta tamaryndowca sos rybny sos ostrygowy cukier trzcinowy sos sojowy olej kokosowy sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do wrzącej wody i pozostawić na 3 minuty, potem odcedzić.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Dymkę pokroić na ok. 7 cm kawałki. Orzeszki uprażyć na patelni.

Przygotować sos: 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki pasty tamaryndowej, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę sosu ostrygowego wymieszać w miseczce z odrobiną gorącej wody.

W woku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego i usmażyć na nim pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodać papryczkę chilli pokrojoną w drobne plasterki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie pierś przesunąć na bok i wbić na dno woka 2 jajka. Trzeba pozwolić im się nieco ściąć, a następnie je wymieszać. Do woka wrzucić kiełki fasoli mung, makaron ryżowy, orzeszki i wlać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i lekko przesmażyć. Na koniec dodać sos sojowy (około 2 łyżki) i cebulę dymkę. Wymieszać dokładnie i smażyć przez około 1 minutę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości