Książka przepisów

Julia Kucharzewska: Tarta czekoladowa
Julia Kucharzewska: Tarta czekoladowa 

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

2 łyżki wody

70g drobnego cukru

 

Masa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

500 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki kakao

Do dekoracji: maliny, bezy w czekoladzie, starta czekolada i mięta

 

Sposób wykonania:

Mąkę, jajko, masło cukier oraz wodę w odpowiednich proporcjach zagnieść na jednolitą masę(ciasto). Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec tarte z grochem na wierzchu tak aby ciasto nie wstało przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć groch i nakłuć ciasto aby uniknąć zbierania się tam powietrza oraz dalej piec przez 15 minut. Następnie serek mascarpone połączyć z ubitą śmietanką i ostudzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Ostudzony spód tarty wypełnić masą czekoladową. Podawać z bezami w czekoladzie z malinami oraz miętą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zuzanna Gawron: Sernik czekoladowy z musem malinowym
Następny artykuł:

Zuzanna Gawron: Sernik czekoladowy z musem malinowym

tvnpix