Książka przepisów

Jakub Ożóg - KREWETKI TOM YUM
Jakub Ożóg.jpg 

Składniki:

Krewetki Argrntyńskie surowe – 16 sztuk
Pasta Tom Yum – 1 słoik (około 100g)
Cebula szalotka – 5 sztuk
Czosnek – 1 Główka
Bulion drobiowy w płynie – 500 ml
Swieża kolendra – 2 pęczki
Masło – 1 kostka
Ryż jaśminowy – 1 opakowanie (500g)
Sól

(Ilość składników jest podwojona)

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy 1/4 kostki masła, drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek i lekko to szklimy. Następnie dodajemy krewetki ( 9 sztuk) i smażymy, aż zróżowieją.

Wlewamy bulion (200-250 ml) i dajemy szczyptę soli, dużą łyżkę pasty Tom Yum oraz posiekaną kolendrę. Dodajemy 1/4 kostki masła i smażymy aż sos zgęstnieje. Gotujemy ryż i podajemy go z sosem.

Gabrysia Kwitkowska - Etiuda łososiowa
Następny artykuł:

Gabrysia Kwitkowska - Etiuda łososiowa

tvnpix