Książka przepisów

Hubert Walicki - pizza
Hubert Walicki - pizza 

 

Składniki na ciasto do pizzy:

250 g mąki pszennej typ 00 (ważne!) + mąka do podsypywania
125 ml wody ciepłej i gazowanej
7 g drożdży suchych/instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos pomidorowy:

Przecier pomidorowy
oregano
bazylia
sól, pieprz
trochę wody, chyba że przecier będzie dość gęsty
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

Szynka prosciutto cotto/parmeńska
pomidorki koktajlowe
ser parmezan w ,,trójkącie”
4-5 listków bazylii
ser mozzarella w kulce

Mieszaj mąkę, ciepłą wodę, gazowaną wodę, drożdże, cukier i sól i wymieszaj tak, aby wszystko się nie kleiło. Sos pomidorowy – wymieszaj przecier pomidorowy, bazylię, sól, cukier, pieprz. Ciasto rozłóż na blasze, posmaruj sosem , wyłóż składniki i piecz ciasto w 300 stopni przez 5-8 min.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Maciek Rybak – Faszerowane Warzywne Wariacje
Następny artykuł:

Maciek Rybak – Faszerowane Warzywne Wariacje

tvnpix