Hania Kandora - Ośmiornica

Hania Kondora.jpg
Hania Kondora.jpg

Składniki:

Kalmary Ośmiornica Seler Marchew sól, pieprz ½ pora 1 Cebula Limonka Śmietana 30% Bułka tarta 1 Jajko Bazylia świeża Oliwa

Przygotowanie:

Zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy pokrojone warzywa wraz z dwiema mackami ośmiornicy. Gotujemy do miękkości.

Oczyszczamy kalmary, kroimy w cienkie paski i panierujemy w bułce i jajku.

Obieramy seler, kroimy i wrzucamy do wody, gotujemy, aż będzie miękki.

Do garnka wlewamy śmietanę i wrzucamy pokrojonego pora i cebulę. Kalmary wrzucamy na patelnię z olejem, dodajemy oddzielone z jajka żółtko, i nadziewamy nim kalmary.

Blendujemy seler ze śmietaną i oliwą. Ośmiornicę wrzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut. Po podsmażeniu kroimy je na mniejsze kawałki.

Dodajemy bazylię do dekoracji.

podziel się:

Pozostałe wiadomości