Książka przepisów

Gabrysia Kwitkowska - Etiuda łososiowa
Gabrysia Kwitkowska - Etiuda łososiowa 

Ryba:

Filet z łososia

Składniki na mus:

3 winne jabłka

3 gruszki

1 duże mango

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki cynamonu

50 ml wody

 

Pozostałe składniki:

 

25 g rodzynek

świeży koperek

125 g białego ryżu

300 g zielonego groszku

20 marchewek mini

2 łyżeczki miodu

sól

pieprz

300 - 400 g masła klarowanego

1 cytryna

dwie szklanki wody

 

Przydatne dodatkowe urządzenia

blender

gałkownica

 

Wykonanie

  1. Pokrój filet łososia na porcje. Opłucz rybę w zimnej wodzie. Odsącz na ręcznikach papierowych. Ułóż delikatnie w misce i odstaw.
  2. Włącz piekarnik na 1000C.
  3. Wlej do garnka 2 szklanki wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż. Gotuj przez około 10 minut.
  4. W tym czasie odsącz groszek na sitku, jeżeli jest z puszki, wsyp do garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę. Podduś groszek 3 – 5 minut.
  5. Po ugotowaniu ryż wylej na sitko.
  6. Wymieszaj ryż i masą groszkową. Wstaw ryż z groszkiem pod nakryciem do piekarnika, aby nie wystygł.
  7. Posiekaj koperek.
  8. Obierz jabłka, gruszki i mango. Owoce pokrój, a potem zblenduj na jednolitą masę. Przypraw mus kardamonem, imbirem i cynamonem. Podgotuj mus przez 5 – 10 minut. Wyłącz palnik. Zostaw garnek z musem na ciepłym palniku, aby nie wystygł.
  9. Rozgrzej dwie patelnie i rozpuść na nich  klarowane masło.
  10. Na pierwszej patelni glazuruj marchewki około 5 minut. Pod koniec dodaj miód i szczyptę soli. Glazurowane marchewki wyłóż na papierowy ręcznik.
  11. Skrop rybę cytryną oraz posól ją. Ułóż na drugiej patelni. Dorzuć również trochę rodzynek. Smaż rybę 2 – 3 minuty z każdej strony, do delikatnego zarumienienia się. Podsmażone rodzynki ściągnij z patelni po
    2 minutach smażenia. Wyłóż je na papierowy ręcznik. Usmażoną rybę również wyłóż na papierowy ręcznik.
  12. Przygotuj talerz.
  13. Za pomocą gałkownicy nałóż 1 – 2 gałki ryżu na talerz. Nałóż na talerz dużą ilość owocowego musu. Na mus połóż jeden lub dwa kawałki ryby. Ułóż glazurowane marchewki i rodzynki. Całość delikatnie ozdób mielonym pieprzem  i koperkiem.

 

Maja Tokarska - Krewetki w glazurze z ryżem i sałatką
Następny artykuł:

Maja Tokarska - Krewetki w glazurze z ryżem i sałatką

tvnpix