Książka przepisów

 Gabriela Kwitkowska Tortille (naleśniki)
Gabriela Kwitkowska Tortille (naleśniki) 

Składniki na naleśniki:

1,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
łyżka oliwy

Składniki na farsz

3 pojedyncze piersi z kurczaka
łyżeczka curry
łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
szczypta soli
łyżka sezamu
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
pół żółtej papryki
1 pomidor
garść sałaty lodowej
garść sałaty roszponki
pół świeżego ogórka
1 mała cebula
pół cukinii
kilka listków świeżej bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
olej
ser mozzarella

Składniki na sos:

2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki oregano

Wykonanie:

1. Wsyp do miski mąkę. Do mąki wlej mleko, wbij jajka, dodaj oliwę i sól. Wszystko razem zmiksuj mikserem. Odstaw cisto, aby odpoczęło.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą. Wlewaj po około chochelkę ciasta na patelnię. Smaż naleśniki około 3 minuty z każdej strony.
3. Pokrój cukinię w grubsze plasterki. Pokrój dowolnie pozostałe warzywa.
4. Rozgrzej patelnię z oliwą.
5. Usmaż cukinię, 1 – 2 minuty z każdej strony.
6. Wsyp do miski przyprawy: curry, słodką paprykę, chili, sól, pieprz oraz sezam. Do osobnej miski wsyp 5 łyżek mąki. Do kolejnej miski wbija 2 jajka i rozbełtaj je widelcem.
7. Umyj mięso i pokrój w większą kostkę. Obtaczaj mięso w kolejności: przyprawy, jajko, mąka.
8. Rozgrzej w głębokiej patelni olej i smaż kurczaka około 5 – 6 minut. Wyjmij usmażone mięso i odsącz je na ręczniku papierowym.
9. Do czystej miski wlej śmietanę i majonez. Do śmietany i majonezu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszaj sos.
10. Rozłóż na blacie lub desce do krojenia usmażonego naleśnika. Posmaruj go grubą warstwą sosu. Dodaj warzywa i mięso. Zawiń całość jak tortillę.
11. Ułóż zawinięte naleśniki w żaroodpornym naczyniu. Pokryj naleśniki startą lub pokrojoną w plasterki mozzarellą. Zakryj naczynie pokrywą.
12. Zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8 – 10 minut.
13. Po zapieczeniu tortille są gotowe do podania.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Mikołaj Cienkosz Tortille z grillowanymi warzywami
Następny artykuł:

Mikołaj Cienkosz Tortille z grillowanymi warzywami

tvnpix