Gabriela Kwitkowska Tortille (naleśniki)

Gabrysia Kwitkowska.jpg
Gabrysia Kwitkowska.jpg

Składniki na naleśniki:

1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli łyżka oliwy

Składniki na farsz

3 pojedyncze piersi z kurczaka łyżeczka curry łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili szczypta soli łyżka sezamu 5 łyżek mąki pszennej 2 jajka pół żółtej papryki 1 pomidor garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki pół świeżego ogórka 1 mała cebula pół cukinii kilka listków świeżej bazylii kilka pomidorków koktajlowych olej ser mozzarella

Składniki na sos:

2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki oregano

Wykonanie:

1. Wsyp do miski mąkę. Do mąki wlej mleko, wbij jajka, dodaj oliwę i sól. Wszystko razem zmiksuj mikserem. Odstaw cisto, aby odpoczęło. 2. Rozgrzej patelnię z oliwą. Wlewaj po około chochelkę ciasta na patelnię. Smaż naleśniki około 3 minuty z każdej strony. 3. Pokrój cukinię w grubsze plasterki. Pokrój dowolnie pozostałe warzywa. 4. Rozgrzej patelnię z oliwą. 5. Usmaż cukinię, 1 – 2 minuty z każdej strony. 6. Wsyp do miski przyprawy: curry, słodką paprykę, chili, sól, pieprz oraz sezam. Do osobnej miski wsyp 5 łyżek mąki. Do kolejnej miski wbija 2 jajka i rozbełtaj je widelcem. 7. Umyj mięso i pokrój w większą kostkę. Obtaczaj mięso w kolejności: przyprawy, jajko, mąka. 8. Rozgrzej w głębokiej patelni olej i smaż kurczaka około 5 – 6 minut. Wyjmij usmażone mięso i odsącz je na ręczniku papierowym. 9. Do czystej miski wlej śmietanę i majonez. Do śmietany i majonezu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszaj sos. 10. Rozłóż na blacie lub desce do krojenia usmażonego naleśnika. Posmaruj go grubą warstwą sosu. Dodaj warzywa i mięso. Zawiń całość jak tortillę. 11. Ułóż zawinięte naleśniki w żaroodpornym naczyniu. Pokryj naleśniki startą lub pokrojoną w plasterki mozzarellą. Zakryj naczynie pokrywą. 12. Zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8 – 10 minut. 13. Po zapieczeniu tortille są gotowe do podania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości