Drużyna niebieskich: Wątróbka z sosem czekoladowo - malinowym z dodatkiem chili podane na talarkach z ziemniaka.

NIEBIESCY Mateusz.jpg
NIEBIESCY Mateusz.jpg

Składniki:

Wątróbka 1 cebula 2 jabłka czekolada gorzka 50g+50g świeże chilli ziemniaki maliny kefir kwiaty jadalne do deskoracji ocet jabłkowy miód sól, pieprz, tymianek natka pietruszki masło klarowane świeży czosnekPrzygotowanie:

Czekoladę roztopić ze szczyptą chili. Wątróbkę zamarynować w kefirze i czekoladzie z chilli. Do marynaty dodać sól i pieprz. Ugotować ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć je na patelni z czosnkiem na maśle klarowanym. Czekoladę rozpuścić, dodać do niej maliny, odrobinę octu jabłkowego, chilli, sól i pieprz. Wymieszać tworząc z tego sos.

Zamarynowaną wątróbkę osuszyć w papierze. Podsmażyć na maśle klarowanym, z odrobiną octu jabłkowego. Na drugiej patelni skarmelizować na maśle jabłka, dodać cebulę, tymianek i miód. Na koniec połączyć wątróbkę z usmażoną cebulą i jabłkiem.

Podanie:

Sos z czekolady położyć na talerzu i rozmazać dnem łyżki. Położyć na to 3 talarki z ziemniaka, nakładające się na siebie nawzajem. Na to położyć wątróbkę, tak aby przecinała talarki. Następnie , na górę wątróbki wyłożyć łyżeczkę cebuli i jabłek z którą była smażona. W rogach talerze ułożyć pestki granatu. Na początku rozmazania sosu ułożyć 1 malinkę. Udekorować kwiatkiem obok jak i na wątróbce.

podziel się:

Pozostałe wiadomości