DRUŻYNA NIEBIESKA

Image_1024 (1).jpg
Image_1024 (1).jpg

Torcik kawowy nasączony cappuccino z kremem z białej czekolady i parzonej kawy

Biszkopt:

5 jaj 100 g cukru 100 g mąki pszennej typ 450

Poncz:

100 ml śmietany 30 % 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml koniaku

Krem:

400 ml śmietany 400 ml mascarpone 50 ml kawy kawa rozpuszczalna 80 g czekolady białej 50 g cukru Dodatkowo: kwiaty jadalne do dekoracji

Ubijamy jajka z cukrem na kogel mogel, dosypujemy mąkę i kawę. Rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarnika przez 13 minut. Kawę rozpuszczamy w odrobinie kawy, dodajemy śmietankę i koniak, chłodzimy. Następnie ubijamy śmietanę na krem, dodajemy mascarpone, oraz 50 ml schłodzonej kawy, rozpuszczonej białej czekolady, oraz cukier. Całość mieszamy. Upieczony biszkopt wykrawamy, nasączamy ponczem, przekłady kremem i posypujemy kwiatkami i zblendowanym biszkoptem.

Różyczki naleśnikowe z nadzieniem z marakuji na chutney pomarańczowym z kuleczkami z kaszy mannej

Naleśniki:

250 ml mleka 2 jajka 200 g mąki

Farsz:

3 serki philadelphia 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 marakuja 2 łyżki cukru 4 łyżki soku z pomarańczyChutney z pomarańczy:

2 łyżeczki startego imbiru miąższ z 5 pomarańczy 100 g cukru 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 2 łyżki prażonych migdałów

Kulki z kaszy mannej:

Kasza manna 50 g 100 ml mleka 50 ml śmietany 1 laska wanilii 50 g cukru 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki soku z pomarańczy Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Odkładamy na bok. Serki mieszamy ze wszystkimi składnikami i faszerujemy naleśniki, zwijając do góry. Wiążemy pędami mięty. Pomarańcze obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy lekko blendując na wysokim ogniu z cukrem, imirem i skórką z pomarańczy. Gdy uzyska konsystencję dżemu, zdejmujemy z ognia. Następnie gotujemy mleko i śmietankę, po zagotowaniu, dodajemy wszystkie składniki, aż kasza manna zacznie pulchnieć. Zdejmujemy z ognia. Chłodzimy i wykrawamy kuleczki. Chutney kładziemy na talerzu, na to zawinięty naleśnik, zdobimy kwiatami i kuleczkami. Ew. posypujemy kakao.

podziel się:

Pozostałe wiadomości