Książka przepisów

Bartek Kwiecień Sushi
Bartek Kwiecień Sushi 

Składniki:

Ryż do sushi
kilka arkuszy glonów nori
Ocet ryżowy
Cukier
Woda
Ogórek zielony świeży
Łosoś wędzony na zimno w kawałku
Stek z tuńczyka
Awocado
Imbir marynowany
Wasabi
Sos sojowy
Mata do sushi

Przygotowanie:

Na początku ugotować ryż do sushi zgodnie z przepisem  na opakowaniu, następnie pokroić składniki na sushi w następujący sposób: ogórek w cienkie słupki, tuńczyk, łosoś i avocado, w prostokątne, podłużne paski.

Drugą cześć avocado pokroić w paseczki o grubości około 1 mm.

Przygotowanie zalewy:

5 łyżek octu ryżowego wmieszać z dwoma łyżkami cukru, i czterema łyżkami wody, następnie według uznania dodać octu lub cukru, (pamiętaj aby zalewa była odrobine mocniejsza w smaku !!!)

Zwijanie sushi zaczynami od położenia nori na macie, nakładamy ryż i dowolne dodatki. Zwijamy je na macie w rulon i tniemy na plastry grubości około 1,5 cm lub grubsze. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Marcelina Stępień Szaszłyki z krewetkami i karmelizowanym ananasem
Następny artykuł:

Marcelina Stępień Szaszłyki z krewetkami i karmelizowanym ananasem

tvnpix