Bartek Kwiecień - Dania z dorady

Bartek Kwiecień.jpg
Bartek Kwiecień.jpg

Ceviche z dorady

Składniki: 2 filety z dorady 1/2 awokado kawałek mango cebula czerwona odrobina chili granat limonka pomarańcza oliwa sól, cukier

Przygotowanie: Oczyszczone ze skóry filety z dorady pokroić w kostkę, następnie pokroić w kostkę i zalać sokiem z limonki i pomarańczy. Zostawić, aby mięso z ryby się lekko ścięło. Resztę składników pokroić w kostkę. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać pokrojone składniki, doprawić oliwą, solą i ewentualnie cukrem. Pamiętaj, że cukier może też zneutralizować sól. Wyłożyć na talerz.

Dorada na ratatui z zielonym sosem i chipsem z ziemniaka

Składniki: Bakłażan cukinia papryka czerwona olej ziemniak filety z dorady bazylia oliwa sól pieprz kiełki słonecznika do dekoracji grzybki shiso Przygotowanie:

Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aby nie były surowe, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaka pokroić w bardzo cienki plastry i usmażyć na głębokim tłuszczu. Bazylię zblendować z oliwą, przyprawić solą (powinien powstać płynny sos). Filety przekroić na połowę, następnie naciąć skórę, ale tak, aby nie przeciąć mięsa. Usmażyć filety na oleju tak, aby skóra i mięso były zarumienione, nie surowe. Na talerz wyłożyć ratatouille, na to położyć rybę i polać zielonym sosem.

Dorada z puree ziołowym, sosem śmietanowym i warzywami

Składniki: Dorada olej ziemniaki bazylia, oregano, kolendra masło boczniaki królewskie szparagi baby por śmietanka 30% sól, pieprz

Przygotowanie: Doradę wyfiletować (jeden filet na jedną porcję), doprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie naciąć skórę, usmażyć na oleju, zaczynając od strony skóry. Dorada będzie gotowa, kiedy się lekko zrumieni.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, zblendować z bazylią i jedną gałązką oregano, doprawić solą i pieprzem.

Sos: na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, kolendrę i odrobinę oregano, doprawić solą i pieprzem, gotować i redukować tak, aby była odpowiednia konsystencja i smak.

Boczniaki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Szparagi zblanszować, doprawić.

Pora pokroić w cienkie paski, usmażyć w głębokim tłuszczu, posolić.

Na talerzu wyłożyć purée, na to rybę, dodatki warzywne na rybę oraz obok na talerzu, danie polać sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości