Książka przepisów

Anika Ćwiek-  Przepisy finałowe
Anika Ćwiek 

Anika Ćwiek
Przystawka - chłodnik z avocado z chipsem z szynki parmeńskiej składniki

szynka parmeńska
pistacje
granat
jogurt naturalny
oliwa z dyni
avocado
mleko
sól
oliwa

Avocado miksujemy z jogurtem naturalnym, gęstość regulujemy odrobiną mleka, solimy.
Pistacje siekamy i  prażymy na suchej patelni. Szynkę parmeńską smażymy na oliwie na chipsa.  Chłodnik przelewamy do miski, posypujemy posiekanymi pistacjami, pestkami granatu i pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej. skraplamy oliwą z pestek dyni.

Przystawka 2 - krewetki z sosem béarnaise i chipsami z ziemniaka truflowego krewetki ziemniaki truflowe estragon świeży masło klarowane jajka sól cytryna oliwa przygotowanie

2 żółtka mieszamy energicznie trzepaczką na małym ogniu. Dodajemy powoli rozpuszczone, ciepłe masło. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, solimy i dodajemy posiekany estragon. Krewetki oczyszczamy, nabijamy na patyki od szaszłyków, przyprawiamy i smażymy na oliwie. Ziemniaki truflowe kroimy na cienkie plastry i smażymy na głębokim tłuszczu do powstania chipsów. Sos nakładamy na talerz, układamy na nim szaszłyki z krewetek i obok kładziemy chipsy.

1 danie główne - filet z miecznika i cassoulet z czyśćca bulwiastego

polędwica z miecznika
boczek wędzony parzony (w kawałku)
pomidory suszone
śliwki bez pestek
oliwa
czyściec bulwiasty
rukola
bazylia
cytryna
sól

Boczek kroimy w drobną kostkę. Smażymy w rondlu do zarumienienia, dodajemy śliwki i pomidora pokrojonego w kostkę, solimy. Filet z miecznika skrapiamy oliwą, solimy i smażymy. Na talerzu układamy cassoulet, na to usmażonego miecznika i kulkę zrobioną z rukoli, listków bazylii i oliwy, kładziemy obok cząstki cytryny.

 

2 danie główne - polędwiczki królika z sosem szpinakowym

polędwiczki z królika
młody jęczmień sproszkowany
szparagi baby
młode ziemniaki
oliwa
sól
szpinak
śmietanka 30 %

Polędwiczki oczyścić i usmażyć na oliwie. Ugotować młode ziemniaki w osolonej wodzie. Podobnie postąpić ze szparagami. Ugotowane ziemniaki zamoczyć w wodzie i obtoczyć w jęczmieniu. Śmietankę wlać do rondla, dodać szpinak, doprawić solą i zagotować. Zmiksować w blenderze na sos. Na talerzu ułożyć sos, na to polędwiczki z królika , szparagi. Obok położyć ziemniaka.

Deser - lody marakujowe z musem czekoladowo-marakujowym i jadalną ziemią

2 puszki pulpy z marakuji
cukier
czekolada mleczna
maltodekstryna
karambola
śmietanka 30%

Czekoladę rozpuścić w garnku, dodać maltodekstrynę aż do powstania grudek „ziemi”. W rondlu podgrzać czekoladę ze śmietanką i dodać pulpę z marakuji. Cukier i pulpę z marakuji wymieszać, wlać do misy robota i mieszać na małych obrotach - dolewać po trochę ciekłego azotu aż do uzyskania lodów. Na talerzu wyłożyć sos czekoladowo-marakujowy, później ziemię jadalną  a na to gałkę lodów. Ozdobić plastrami karamboli.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

proszę o podpowiedz, interesuje mnie krem awocado.
w wykonaniu jest opisany że dodajemy do chłodnika. czy możecie pdoać przepis na chlodnik czy to jest jakis podstawowy przepis????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Bartek Kwiecień - Przepisy finałowe
      Następny artykuł:

      Bartek Kwiecień - Przepisy finałowe

      tvnpix