Książka przepisów

Anika Ćwiek - Kalmary
Anika Ćwiek - Kalmary 

Składniki:

Kalmary
Ośmiornica
Sól
Pieprz
Jajko 
Marchew
Seler
Pietruszka
Por
Olej
Śmietanka 30 %
Masło
Bułka tarta
Mąka
Mleko
Pomidor
Czosnek
Ziemniak

Przygotowanie:

Gotujemy osoloną wodę z pokrojonymi selerem, marchewka, pietruszka, porem doprawiamy solą. Do gotującej się wody wrzucamy macki  ośmiornicy i gotujemy 50 minut. Kalmary oczyszczamy, kroimy w paski i panierujemy w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni smażymy kalmary, na złoty kolor.

Obieramy ziemniaka i kroimy w talarki, smażymy go na rozgrzanym oleju, tak aby się zarumienił.

Do rondelka wlewamy śmietankę z czosnkiem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy. Miksujemy i doprawiamy solą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kornelia Kamińska  BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM KURKOWYM
Następny artykuł:

Kornelia Kamińska BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM KURKOWYM

tvnpix