Książka przepisów

Anastazja Czyż - Chrupiący łosoś na morzu żurawinowo- miętowym
Anastazja Czyż.jpg 

Składniki:

Filet z łososia
Ciasto francuskie
1 Jajko
Olej do smażenia
Gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 pęczek świeżej mięty
Jogurt naturalny gęsty
1 pęczek szczypiorku
1 limonka
Cukier trzcinowy
mały kawałek imbiru
Żurawina suszona
Cukier
Cynamon

Przygotowanie:

Łososia pokroić na ładne 3-centymetrowe kawałki. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodać trochę oleju i wcierać w łososia. Ciasto francuskie podzielić na 4 kawałki , ułożyć łososia i zawinąć. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min w temp 180stopni.

Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Sos schładzamy przed podaniem, w lodówce.

Umyć żurawinę. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodać cukier. Mieszać, aby się rozpuścił w wodzie. Dodać żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Dusić przez 10 minut.

Upieczonego łososia podawać z sosami: zimnym i gorącym.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak to zrobić żeby powstał kształt rybki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      To jest przepyszne cudo święta

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej
          Następny artykuł:

          Mateusz Steć - Polędwiczki wieprzowe z puree z dyni piżmowej, sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, podsmażanym szpinakiem oraz ringiem z pieczonej dyni piżmowej

          tvnpix