Anastazja Czyż: Beza z ganaszem czekoladowym i sosami owocowymi.

Anastazja Czyż.jpg
Anastazja Czyż.jpg

Składniki:

Beza:

6 białek 1 ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny

Ganasz czekoladowy:

200 ml śmietanki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej

Sos owocowy 1:

50 g mali 50 g borówek 50 g truskawek mięta łyżeczka cukru waniliowego Sok z pomarańczy Sok z limonki Sok z grejfruta

Sos owocowy 2:

50 g malin 50 g borówek 50 g jeżyn

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, po ubiciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wykładamy na papier pergaminowy okrągłe kółka i wstawiamy do piekarnika na 60 min w temp. 140-150 stopni. Wystudzona beze przekładamy ganaszem.

Rozpuszczamy czekoladę gorzka i mleczna razem w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu dodajemy śmietankę 30% i mieszamy aż do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki, aby zgęstniało.

Łączymy owoce z pierwszego sosu i blendujemy w mikserze dodajemy soki z owoców cytrusowych i miętę oraz łyżeczkę cukru waniliowego.

Łączymy owoce z drugiego sosu i miksujemy.

Do dekoracji używamy kwiatów jadalnych cukru pudru oraz ciemnego kakao.

podziel się:

Pozostałe wiadomości