Książka przepisów

Anastazja Czyż: Beza z ganaszem czekoladowym i sosami owocowymi.
Anastazja Czyż Beza z ganaszem czekoladowym i sosami owocowymi. 

Składniki:

Beza:

6 białek
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z cytryny

Ganasz czekoladowy:

200 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej

Sos owocowy 1:

50 g mali
50 g borówek
50 g truskawek
mięta
łyżeczka cukru waniliowego
Sok z pomarańczy
Sok z limonki
Sok z grejfruta

Sos owocowy 2:

50 g malin
50 g borówek
50 g jeżyn

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, po ubiciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wykładamy na papier pergaminowy okrągłe kółka i wstawiamy do piekarnika na 60 min w temp. 140-150 stopni. Wystudzona beze przekładamy ganaszem.

Rozpuszczamy czekoladę gorzka i mleczna razem w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu dodajemy śmietankę 30% i mieszamy aż do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki, aby zgęstniało.

Łączymy owoce z pierwszego sosu i blendujemy w mikserze dodajemy soki z owoców cytrusowych i miętę oraz łyżeczkę cukru waniliowego.

Łączymy owoce z drugiego sosu i miksujemy.

Do dekoracji używamy kwiatów jadalnych cukru pudru oraz ciemnego kakao.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dla ilu osób wystarczy ten przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • Gość195:
          • Bardzo dobre

          serio

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              WYGLĄDA APETYCZNIE

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ile piec i w jakiej temperaturze? ;-)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Super aż chce ten przebis

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Nicole Grzybowska: Kula czekoladowa z musem kasztanowym sorbetem truskawkowym polany białą czekoladą
                          Następny artykuł:

                          Nicole Grzybowska: Kula czekoladowa z musem kasztanowym sorbetem truskawkowym polany białą czekoladą

                          tvnpix