Aktualności

Weekend z kukurydzą - sprawdź przepisy młodych kucharzy!
Danie z kukurydzy 
Zainspiruj się przepisami młodych kucharzy! Tym razem proponujemy Wam specjały z kukurydzy z ich przepisów! Który z nich podbije Wasze kubki smakowe?

Janek Rol-Szkaradziński

Taco dla odważnych

 

Składniki na tortillę:

  • 200g mąki kukurydzianej

  • 100g mąki pszennej

  • 150ml wody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

 

Składniki na sos:

  • 2 papryczki chili, 2 papryczki jalapeño

  • 200g kukurydzy z puszki,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

  • 20ml soku z limonki

 

Składniki dodatkowe:

  • 1 średnia cebula

  • sałata

  • 100g masła

  • 1 dojrzały pomidor

  • 2 plastry boczku wędzonego

  • kukurydza z puszki (2 łyżki)

  • mięso mielone około 250g

  • sól, pieprz,

  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie tortilli:

Do miski wsyp wszystkie składniki i je wymieszaj. Blat podsyp mąką i wyrabiaj ciasto. Gdy ciasto będzie jednolitą masą, rozwałkuj. Wytnij kółka i wsadź na ruszt, tak aby ciasto utworzyło kształt łódki. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

 

Przygotowanie sosu:

Oczyść papryki z łodyg. Najpierw zmiel samą paprykę z sokiem z limonki. Dodaj resztę składników, zmiel wszystko, aż powstanie konsystencja sosu.

 

Przygotowanie dodatków:

Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy mięso się podsmaży, zmniejsz ogień. Do mięsa dodaj masło i czosnek. W tym czasie resztę składników pokrój na kostkę. Gdy mięso się usmaży, odłóż je do ostygnięcia, a w tym czasie wrzuć pół cebuli na patelnię razem z boczniakiem, lekko podsmaż i gotowe. :)

Wyłóż na talerz, udekoruj listkami i papryczką chili.




Wiktoria Chmielewska

Wymarzony torcik rolnika

 

Biszkopt:

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki tortowej

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 limonka

Kremy:

  • jedna puszka kukurydzy

  • 4-5 łyżek pulpy z mango

  • 7 łyżek śmietanki 30%

  • cukier do smaku

  • popcorn

  • 100 g ziaren kukurydzy

  • 50 g masła

  • ½ szklanki wody

  • ¾ szklanki cukru

  • sól (do smaku)

  • kwiatowe szkiełka

  • 5 łyżek cukru

  • 6 łyżek wody

  • kwiaty jadalne

 

Białka oddziel od żółtek, przed całkowitym ubiciem białek na sztywno dodawaj stopniowo cukier. Po uzyskaniu sztywnej piany dodaj żółtka, wymieszaj delikatnie szpatułką i dodawaj stopniowo przesianą uprzednio mąkę.

Gotową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. pół godziny.

Wodę z puszki kukurydzy odlej do szklanki na później. Około pół puszki kukurydzy zblenduj. Do kukurydzy dodaj śmietankę 30% i całość blenduj do uzyskania puszystej masy. Kolejne pół puszki zblenduj z pulpą z mango i dodaj 3-4 szczypty cukru. Do czasu ułożenia masy schowaj do lodówki.

W garnku rozpuść masło i wsyp ziarna kukurydzy i pod przykrywką poczekaj, aż twój popcorn będzie gotowy. Podziel go na pół. Dodaj do pierwszej połowy sól (do smaku). Na patelni rozpuść cukier i wodę. W momencie kiedy cukier zacznie się karmelizować, dodaj go do miski z popcornem i ułóż na matę lub na papier do pieczenia.

Na rozgrzaną patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i będzie przeźroczysty, przelej go do małego ringu położonego na macie lub na papierze do pieczenia. Ułóż jadalne kwiaty i po zdjęciu ringu przełóż do lodówki.

Biszkopt po wyjęciu uderz energicznie o blat (wówczas nie opadnie). Wyciągnij z blaszki, przekrój biszkopt na pół i nasącz go sokiem z limonki. Gotową masę z mango – kukurydzy przełóż do środka. Na górę i boki rozłóż śmietankę kukurydzianą. Ozdób popcornem swój torcik, a na koniec ułóż gotowe szkiełka kwiatowe.



Adam Kominek

Plan B i Kukurydziane tartaletki



Plan B

  • 2 puszki kukurydzy

  • bulion warzywno-drobiowy (woda, pierś z kurczaka, cebula, marchewka, por, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól)

  • śmietana 12%

  • pieprz, sól do smaku

  • pierś z kurczaka

Przygotowanie:

Z podanych składników ugotuj bulion. Kurczaka podsmaż na oleju. Kukurydzę połącz z 200 ml bulionu, dodaj 2 łyżki śmietany 12% . Wszystko zblenduj, dopraw do smaku i dodaj podsmażoną pierś z kurczaka. Przed podaniem posyp solonym popcornem.

 

Kukurydziane tartaletki

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki kukurydzianej

  • 100 g maki pszennej

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • puszka kukurydzy

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • pół garści świeżej kolendry

  • pieprz, sól do smaku

  • 1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto połącz, zagnieć je, zawiń w folię i odstaw na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie ,czyli zmiksuj wszystkie składniki.

Cisto rozwałkuj, wytnij okręgi. Wyłóż nim foremki wysmarowane masłem. Piecz w temp. 180°C przez 12 minut.

Upieczone tartaletki wypełnij nadzieniem, piecz jeszcze przez 12 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i popcornem.




Wojtek Czajkowski

Słoneczne taco

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki kukurydzianej

  • 50 ml wody

  • 3 łyżki oleju

 

Składniki na guacamole:

  • 1 awokado

  • pomidorki koktajlowe

  • sól, pieprz

 

Składniki na farsz:

  • 3 krewetki

  • pierś z kurczaka

  • passata pomidorowa

  • kukurydza z puszki

  • masło (najlepiej klarowane)

  • olej do smażenia

  • cebula

  • czosnek

  • papryka

  • marchewka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano.

 

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą i dolewamy olej, wyrabiamy. Ciasto cienko wałkujemy i wykrajamy dużym ringiem. Smażymy na suchej patelni do przypieczenia, obracamy.

 

Farsz: Pół cebuli kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle. Dodajemy pokrojony czosnek, marchewkę, paprykę oraz przyprawy. Wrzucamy kukurydzę i po chwili passatę. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie smażymy krewetki po 30 sekund z każdej strony i kurczaka pokrojonego w małe kosteczki przez 6 minut (na osobnych patelniach). Mięso mieszamy w dwóch miskach z farszem. Farsz nakładamy na taco.

 

Guacamole: Awokado ugniatamy widelcem z pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pomidorki koktajlowe, mieszamy.

 

Ułożenie: Taco nakładamy na talerz i przystrajamy kwiatkami. Guacamole wykładamy do małej kokilki. Smacznego!!!



Antek Cieślik

Krem z pieczonej kukurydzy

  • 5 kolb kukurydzy

  • 3 kolby mini kukurydzy konserwowej

  • kolendra

  • czosnek

  • masło

  • przyprawy: sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kukurydzę w kolbach gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażamy mini kukurydze z masłem i kolendrą, odstawiamy do ostygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Przekładamy kukurydzę na papier, dodajemy masło oraz czosnek w ząbkach. Pieczemy do momentu zrumienienia się kukurydzy, wyciągamy z piekarnika, a po ostudzeniu ścinamy ziarenka nożem wzdłuż kolby. Następnie blendujemy kukurydzę z pieczonym czosnkiem, dodajemy ¼ kostki masła oraz sól i pieprz do smaku, następnie przekładamy na talerz. Układamy na środku podsmażone 3 mini kukurydze i ozdabiamy roztopionym masłem, na którym podsmażaliśmy kukurydze, dodajemy listki świeżej kolendry.



Adam Bujak

À la taco z grillowanymi warzywami i kurczakiem

Składniki:

  • 100g piersi z kurczaka

  • 100 ml mleka

  • 4 łyżki sera cheddar startego na tarce z małymi oczkami

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • 200g mąki kukurydzianej

  • 100g mąki pszennej

  • 1/4 papryki czerwonej

  • 1/4 papryki żółtej

  • 1/4 cebuli

  • 1/4 pomidora

  • 1 miękkie awokado

  • sól

  • pieprz

  • 1/2 limonki

  • sok z połowy limonki

  • 1/2 papryczki chili

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 szklanki wody

  • garść kolendry

  • garść kukurydzy z puszki

  • łyżka oliwy

 

Wykonanie:
Taco:
Mąkę kukurydzianą i pszenną ze szczyptą soli zmieszać, dodać łyżkę oleju i pół szklanki wody, zagnieść do jednolitej masy, a kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek.
Zamoczyć pędzelek w oleju i rozprowadzić po nagrzanej patelni. Na patelnię wyłożyć placek i smażyć do zarumienienia z obu stron.


Grillowane warzywa:
Paprykę, awokado i cebulę pokroić w drobną kostkę, ¼ kolendry drobno posiekać i dodać do warzyw. Pokrojone warzywa i garść kukurydzy wrzucić na rozgrzaną patelnię i grillować ok. 5 minut. Następnie przesypać warzywa do miski i dodać pokrojonego pomidora

Marynata do kurczaka i kurczak:
Marynata:

  • łyżka oleju,

  • ¼ chili

  • ½ garści świeżej kolendry,

  • sól i pieprz

  • sok z limonki

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i zmieszać z marynatą. Odstawić na ½ godziny. Smażyć na patelni grillowej 30 sekund z każdej strony. Przełożyć kurczaka na suchy ręcznik papierowy.

Guacamole:
½ awokado obrać ze skóry i rozgnieść na papkę widelcem, dodać łyżkę soku z limonki i zamieszać.

Sos serowy:
Na łyżce masła podsmażyć mąkę na zasmażkę, zalać mlekiem i poczekać chwilę do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cheddar, mieszać do roztopienia sera, doprawić solą i pieprzem, mieszać do zgęstnienia.

Podanie:
Położyć placek na talerzu, posmarować guacamole i położyć warzywa. Dodać sos serowy, na wierzch położyć kurczaka. Podawać ze świeżą kolendrą, limonką, pokrojoną papryczką chili i sokiem z limonki.




Dominika Peek

Stek, puree z selera i chipsy z sera

 

Składniki na steka:

  • 2 łyżki oleju

  • wołowina

  • sól

  • tymianek

Wykonanie:

Wołowinę oczyścić i obsypać solą i tymiankiem. Zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut. Następnie rozgrzać patelnię z olejem  i usmażyć steka.

 

Puree z kukurydzy:

  • puszka kukurydzy

  • przyprawy do smaku (sól, pieprz )

Wykonanie:

Kukurydzę odcedzić z zalewy i wrzucić do blendera. Dodać odrobinę zalewy i przypraw do smaku. Zblendować.

 

Chipsy z sera:

  • ser w plastrach

Wykonanie:

Ser porwać na kawałki i wyłożyć na zimną patelnię. Smażyć do zarumienienia z obu stron.

 

Sos:

  • ser w plastrach

  • mleko

  • przyprawy do smaku (sól, pieprz)

  • tymianek

Wykonanie:

Ser porwać i włożyć do garnka. Dolać mleko i dodać przyprawy. Całość roztopić i dodać tymianek. Przelać przez sitko.

 

Smażone kukurydze:

  • kukurydza baby

Wykonanie:

Kukurydzę pokroić i wyłożyć na patelnię. Smażyć do zarumienienia.

 

Popcorn maślany z ziołami:

  • ziarna popcornu

  • masło

  • zioła

Wykonanie:

Popcorn wrzucić do garnka z odrobiną masła, założyć przykrywkę i zrobić. Masło roztopić z ziołami i polać popcorn. Wymieszać.

 

Ułożenie:

Zrobić łezkę z puree, obok położyć steka, popcorn, sos i chipsy. Ozdobić ziołami.




Iga Mosiołek-Kuś

365 dni w roku

 

Ciasto:

  • 200 g mąki kukurydzianej

  • 100 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 żółtka

 

Ze składników zagnieść ciasto w misie miksera. Następnie rozwałkować, przełożyć do tartaletek i piec około 15 minut, 180 stopni, grzanie góra/dół.

 

Krem:

  • 2 kukurydze

  • cukier

 

Kukurydze ugotować w wodzie. Ugotowane ziarna kukurydzy przełożyć do blendera. Zmiksować z odrobiną cukru.

 

Karmelowa kruszonka:

  • 1 ½ łyżki cukru

  • 3 łyżki śmietanki 30%

  • 1 ½ łyżki masła

  • 2 szczypty soli

 

Cukier rozpuścić, dodać śmietankę, a gdy ujednolici się masa, dodać masło. Po jego rozpuszczeniu dosypać sól (jeśli nie zrobi się z tego kruszonka, dodać należy więcej cukru).

 

Karmel na polewę:

Do tych samych składników dodać więcej śmietanki, aby uzyskać gładką konsystencję.

 

Po upieczeniu tartaletki wypełnić kremem i płynnym karmelem. Do ozdoby użyłam kwiatów jadalnych i posypki karmelowej.



Karolina Malinowska

Nachosy z sosem serowym i grillowanymi warzywami

 

Ciasto:

  • 200 g mąki kukurydzianej,

  • 100 g mąki pszennej,

  • szklanka wody

Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty. Smażymy je na głębokim oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na papierze.

 

Grillowane warzywa:

  • pół marchewki,

  • kilka pomidorków koktajlowych,

  • pół papryki,

  • 1/3 cukinii,

  • kolba kukurydzy

Marchewkę obieramy i kroimy na pół i w plasterki, cukinię kroimy w plastry, pomidorki na ćwiartki, z kolby obieramy ziarenka, paprykę kroimy w paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy, aż będą miękkie i się skarmelizują.

 

Sos serowy:

  • 100 g sera gorgonzola,

  • łyżka masła,

  • śmietana kremówka (3-4 łyżki)

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokrojony ser, rozpuszczamy go, dolewamy śmietankę i mieszamy. Chwilę redukujemy, żeby trochę zgęstniał.

Na talerz wykładamy nachosy, obok kładziemy warzywa. Sos przelewamy do miseczki. Ozdabiamy ziołami.



Ewa Ziemiańska

Popcornowe ciasteczka z masą kukurydzianą

 

Ciasto kukurydziane:

  • 150g mąki kukurydzianej

  • 150g mąki pszennej

  • 150g masła

  • 70g cukru

  • 2 jajka

 

Masa kukurydziana:

  • kukurydza z puszki

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

 

Karmelizowany popcorn

  • 3 łyżki cukru

  • 6 łyżek gotowego popcornu

 

Zagniatamy składniki na ciasto kukurydziane, wykrawamy 3 małe foremki na tartaletki i pieczemy w 180° przez 18-20 min. Składniki na masę przekładamy do blendera i miksujemy.

Na patelni rozpuszczamy cukier i dodajemy popcorn, mieszamy i ściągamy z ognia.

Gotowe ciasteczka uzupełniamy masą kukurydzianą i obficie posypujemy słodkim popcornem.



Tymek Walko

Dekonstrukcja burrito

 

Tortilla:

  • mąka kukurydziana 200g

  • mąka pszenna 100g

  • woda

  • sól

 

Chili:

  • łopatka wołowa 200g

  • łopatka wieprzowa 200g

  • cebula czerwona 1,5

  • kukurydza z puszki 100g

  • czerwona fasola z puszki 100g

  • passata pomidorowa 200ml

  • pomidory 3 szt.

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka

  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki

  • kolendra 1 garść

  • śmietana 18% 3 łyżki

  • 1 limonka

 

Przygotowanie:

Tortilla:

Mąki i sól wymieszaj w misce, dodając wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozwałkuj ciasto na grubość 2mm i wytnij ringiem 3 małe okręgi. Na suchą patelnię wrzuć wszystkie tortille i piecz po 2 minuty z każdej strony. Ściągnij z patelni i zawiń w wilgotną ściereczkę.

 

Chili:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż przez 3 minuty i dodaj zmielone mięso. Smaż przez 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Zalej passatą i dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Odsącz kukurydzę i fasolę i dodaj do sosu. Dolej szklankę wody i gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.

 

Karmelizowana limonka:

Limonkę pokrój na ćwiartki i połóż na suchą, rozgrzaną patelnię. Smaż przez 2 minuty z każdej strony. Ściągnij z patelni.

 

Sposób podania:

Na talerz wyłóż 3 tortille. Na każdą połóż po 2 łyżki sosu i po jednej ćwiartce limonki.

Udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Obok każdego placka wyłóż po łyżce śmietany.



Mateusz Budzanowski

A miało wyjść chrupiące…, czyli tarteletka z ciasta kukurydzianego z kremem z kukurydzy i mini steki z polędwicy wołowej

 

  • 200g mąki kukurydzianej

  • 100g wody

  • 500ml śmietanki 36%

  • 2 małe puszki kukurydzy

  • 30g polędwicy wołowej

  • 500ml oleju

 

Przygotowanie:

Mąkę i wodę wymieszaj w misce i odstaw na 15 minut. Śmietankę ubij, dodaj do niej zmiksowaną kukurydzę bez soku i odstaw do lodówki. Polędwicę pokrój na paski o grubości 1 cm i posól do smaku. Ring do wykrawania ciasta wyłóż papierem do pieczenia, na papierze ułóż ciasto, wciśnij do ringu i uformuj na kształt miseczki. Tak przygotowane miseczki z ciasta kukurydzianego włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty. Następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu do chrupkości i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie na odrobinie oleju usmaż steki tak jak lubisz (ja lubię średnio wysmażone, różowe w środku).

Na talerzu ułóż tarteletkę, wypełnij ją kremem i udekoruj kawałkami mięsa. Smacznego!



 



 

Helena Kłobucka

Drzewo kukurydziane

 

Biszkopt:

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

 

Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką silikonową. Formę nasmarować masłem, na spodzie wyłożyć papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.

 

Krem:

  • 50 g słodkiej kukurydzy

  • 50 g śmietanki 30%

  • 50 g mascarpone

  • 1 łyżka miodu

 

Kukurydzę lekko przegotować w garnku, dodać do niej miód. Zblendować na gładką masę. Ubić śmietankę, mascarpone zmieszać z małą ilością śmietanki. Ubitą śmietanę dodać do mascarpone. Wymieszać z masą kukurydzianą. Włożyć do lodówki na 10 minut. Ubić na małych obrotach.

 

Popcorn z karmelem:

  • 20 g masła

  • 50 g cukru

  • 30 ml śmietanki 30%

 

Rozpuścić cukier na ogniu, dodać masło, dolać śmietankę, zmieszać z popcornem. Popcorn wyłożyć na blachę.

 

Podanie:

Z biszkoptu wyciąć ringiem 3 koła i przełożyć je kremem. Ostatni biszkopt posmarować masą kukurydzianą niezmieszaną ze śmietanką. Na wierzchu ułożyć karmelowy popcorn. Talerz oblać karmelem. Powodzenia!

Dania z kukurydzy

Danie z kukurydzy
1 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
2 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
3 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
4 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
5 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
6 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
7 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
8 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
9 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
10 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
11 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzy
12 z 12
Danie z kukurydzy
Danie z kukurydzyDanie z kukurydzy
+10

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje!
Następny artykuł:

MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje!

tvnpix