MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje!

MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje
MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje
Zainspiruj się pysznymi przepisami naszych Juniorów! Takie obiady zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach. Zobacz!

Wiktoria Chmielewska

Węgorz w ziemniaku:

  • 5 ziemniaków ( po ugotowaniu musi wyjść 400g)
    • 300 g węgorza wędzonego
      • 100 g szpinaku
        • 100g ser szafir
          • 1 łyżka masła
            • ½ łyżki maki
              • 100ml mleka
                • 100ml śmietanki 30%
                  • 50 g sera szafir
                    • czarny kawior
                      • 1 żółtko
                        • 80 g mąki pszennej
                          • 60 g mąki ziemniaczanej

                            Ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Następnie przesiej je przez sito cukiernicze, dodaj żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Węgorza i usmażony szpinak drobno pokrój, dodaj do nich starty ser szafir i wymieszaj.

                            Pyzy:

                            40 g ciasta uformuj w kulkę i 30 g farszu uformuj w kulkę. Rozgnieć ciasto rękoma, włóż farsz i uformuj w dowolny kształt. Gotuj przez ok. 5-10 minut. Sos, mleko, śmietankę i ser zagotuj, przecedź przez sito, a następnie przelej do czystego garnka. Dodaj masło i mąkę, chwile pomieszaj i zdejmij z ognia, żeby nie zrobił się z tego beszamel.

                            W głębokim talerzu ułóż pyzę, obok nalej sos i połóż łezkę kawioru.

                            Ewa Ziemiańska

                            Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym

                            • 1 filet z łososia atlantyckiego,
                              • sos sojowy,
                                • ocet winny
                                  • papryka słodka
                                    • papryka ostra,
                                      • papryczka chili,
                                        • papryka czerwona świeża
                                          • miód
                                            • 1 cukinia
                                              • czosnek
                                                • oliwa
                                                  • suszone pomidory

                                                    Wykonanie:

                                                    Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

                                                    Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

                                                    Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.

                                                    Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

                                                    Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

                                                    Danie mięsne: Stek z sosem berneńskim i frytkami z batatów

                                                    • 1 stek wołowy,
                                                      • 2 bataty,
                                                        • świeży estragon, świeży rozmaryn
                                                          • 1 łyżka suszonego estragonu
                                                            • 2 jajka,
                                                              • 50g masła klarowanego,
                                                                • 1 szalotka ,
                                                                  • 50 ml białego wina wytrawnego
                                                                    • 1 łyżka octu winnego jasnego

                                                                      Wykonanie:

                                                                      Bataty pokroić w paski i obgotować.

                                                                      Na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć stek po 3 minuty z każdej strony, gotowy stek doprawić solą i pieprzem.

                                                                      Sos berneński:

                                                                      Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dosypać suszony estragon, świeży estragon i rozmaryn. Zalać winem i octem winnym. Dwa żółtka utrzeć na puszystą masę i delikatną stróżką dolać rozpuszczone ciepłe masło klarowane. Do gotowej masy jajecznej dodać odcedzoną na sitku szalotkę z ziołami.Steka wyłożyć na talerz ,obok dodać frytki z batata oraz sos.

                                                                      Hela Kłobucka

                                                                      Łosoś w sosie teriyaki z puree z ziemniaka, pak choi

                                                                      • 1 kawałek łososia
                                                                        • 250 ml wino ryżowe mirin
                                                                          • 250 ml sake
                                                                            • 300 g cukier
                                                                              • 250 ml sos sojowy
                                                                                • ziemniaki
                                                                                  • mleko
                                                                                    • masło
                                                                                      • pak choi
                                                                                        • awokado
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • zioła

                                                                                              Sprzęt:Kitchen Aid, opalarka

                                                                                              Puree ziemniaczane:

                                                                                              Ugotować ziemniaki w wodzie z solą. Odcedzić, dodać mleko, sól i masło. Ubić tłuczkiem na jednolitą masę.

                                                                                              Sos teriyaki:

                                                                                              Sake i wino ryżowe zagotować. Zredukować o jedną trzecią. Następnie dodać cukier. Gotować, mieszając, aż się rozpuści. Dodać sos sojowy, chwilę gotować.

                                                                                              Pak choi:

                                                                                              Pak choi podzielić na liście, przesmażyć na patelni, zalać sosem teriyaki.

                                                                                              Łososia usmażyć na oleju. Kiedy będzie jeszcze odrobinkę surowy, zalać sosem teriyaki. Pozostawić na ogniu, aby doszedł.

                                                                                              Podanie:

                                                                                              Na czarnym talerzu położyć łososia, obok niego ułożyć puree w ringu. Ułożyć obok pak choi i plastry awokado. Łososia posypać czarnym i białym sezamem (najlepiej uprażonym na patelni). Na końcu przyozdobić ziółkami.

                                                                                              Danie główne mięsne:

                                                                                              Comber z jelenia ze słupkami z buraka, sos winno-czekoladowy

                                                                                              • comber z jelenia z kostką (cięcie french racks)
                                                                                                • małe ziemniaczki (opcjonalnie)
                                                                                                  • masło
                                                                                                    • 200 ml czerwonego wina
                                                                                                      • mleczna czekolada
                                                                                                        • śmietanka 30%
                                                                                                          • burak
                                                                                                            • sok z buraka
                                                                                                              • galangal
                                                                                                                • imbir
                                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                                    • 100 g panko
                                                                                                                      • 20 g parmezanu
                                                                                                                        • ząbek czosnku
                                                                                                                          • 30 g jarmużu
                                                                                                                            • rozmaryn

                                                                                                                              Sprzęt:blender kielichowy, ręczny blender, opalarka- palnik

                                                                                                                              Słupki z buraka:

                                                                                                                              Buraka obrać i pokroić w słupki. Zalać sokiem z buraka. Dodać galangal w całości. Gotować do miękkości buraka.

                                                                                                                              Ziołowa panierka:

                                                                                                                              Zblendować panko z parmezanem. Dodać jarmuż i ząbek czosnku. Zblendować na sypki piasek.

                                                                                                                              Comber z jelenia:

                                                                                                                              2 kostki combra z jelenia smażyć po 5 minut z każdej strony. Następnie na patelnię włożyć masło, łodyżkę rozmarynu i 2 ząbki czosnku. Całość bastować. Na blaszce z kratką położyć mięso. Polać masłem od bastowania. Piec w 180°C przez 9-12 minut. Mięso powinno mieć około 58 stopni. Przekroić mięso wzdłuż kostki, obtoczyć w panierce tak, aby nie dotykała środka. Środek jest czerwony, a otoczka zielona.

                                                                                                                              Sos winno-czekoladowy:

                                                                                                                              Na patelnię od smażenia mięsa wlać 200ml czerwonego wina. Zagotować do czasu bulgotania. Dodać 3-4 kostki mlecznej czekolady, rozpuścić. Następnie dodać śmietankę i masło do zagęszczenia.

                                                                                                                              Podanie:

                                                                                                                              Na białym talerzu ułożyć burak. Mięso obok. Nalać sos na talerz i udekorować ziółkami.

                                                                                                                              Janek Rol-Szkaradziński

                                                                                                                              Kaczor faszerowany

                                                                                                                              • 2 papryczki chili
                                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                  • 250g mięsa z indyka
                                                                                                                                    • 2 mandarynki
                                                                                                                                      • 1 jabłko
                                                                                                                                        • 1 pomarańcza
                                                                                                                                          • 50g kasza gryczana
                                                                                                                                            • cała kaczka
                                                                                                                                              • 2 cebule czerwone
                                                                                                                                                • 1 cebula biała
                                                                                                                                                  • 80ml czerwonego wina
                                                                                                                                                    • 2 gruszki
                                                                                                                                                      • 6 ziemniaków
                                                                                                                                                        • por (liście )
                                                                                                                                                          • 5 plasterków sera cheddar
                                                                                                                                                            • 5 plasterków boczku
                                                                                                                                                              • 80ml śmietanka 30%
                                                                                                                                                                • 200g masła
                                                                                                                                                                  • 1 brokuł
                                                                                                                                                                    • 1 cukinia
                                                                                                                                                                      • 1marchewka
                                                                                                                                                                        • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                          • 200g żurawiny
                                                                                                                                                                            • 200g malin
                                                                                                                                                                              • 250g cukru,sól,pieprz

                                                                                                                                                                                Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

                                                                                                                                                                                Przygotowanie farszu:

                                                                                                                                                                                Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.

                                                                                                                                                                                Przygotowanie kaczki:

                                                                                                                                                                                Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.

                                                                                                                                                                                Puree ziemniaczane:

                                                                                                                                                                                Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.

                                                                                                                                                                                Ziemniaki z pieca:

                                                                                                                                                                                Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.

                                                                                                                                                                                Dżem żurawinowy:

                                                                                                                                                                                Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.

                                                                                                                                                                                Zredukuj na średnim ogniu.

                                                                                                                                                                                Gruszka skarmelizowana:

                                                                                                                                                                                Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.

                                                                                                                                                                                Chipsy z sera cheddar:

                                                                                                                                                                                Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.

                                                                                                                                                                                Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.

                                                                                                                                                                                Smacznego!

                                                                                                                                                                                Tymek Walko

                                                                                                                                                                                Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami

                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                • 1 kaczka
                                                                                                                                                                                  • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                    • 1 cebula
                                                                                                                                                                                      • 6 wątróbek
                                                                                                                                                                                        • 30g mięsa mielonego z indyka
                                                                                                                                                                                          • sól i pieprz
                                                                                                                                                                                            • świeży majeranek
                                                                                                                                                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                • oliwa
                                                                                                                                                                                                  • pęczek pietruszki
                                                                                                                                                                                                    • żurawina świeża
                                                                                                                                                                                                      • porto
                                                                                                                                                                                                        • cukier
                                                                                                                                                                                                          • jabłko
                                                                                                                                                                                                            • gruszka
                                                                                                                                                                                                              • 1 brokuł
                                                                                                                                                                                                                • 6 pałek z kurczaka
                                                                                                                                                                                                                  • wino czerwone wytrawne
                                                                                                                                                                                                                    • 1 por
                                                                                                                                                                                                                      • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                                                                        • 1 marchew
                                                                                                                                                                                                                          • tymianek
                                                                                                                                                                                                                            • rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                              • masło
                                                                                                                                                                                                                                • bułka tarta
                                                                                                                                                                                                                                  • pomarańcza
                                                                                                                                                                                                                                    • koper włoski

                                                                                                                                                                                                                                      Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.

                                                                                                                                                                                                                                      Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.

                                                                                                                                                                                                                                      Smacznego!

                                                                                                                                                                                                                                      Zobacz więcej przepisów z zakładce "Książka przepisów"!

                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości