Aktualności

Pierwszym chińskim przysmakiem, który zaproponujemy będzie danie zwyciężczyni najnowszego Masterchefa Juniora - Heli Kłobuckiej!
Przepis na zakręcony wok à la Helena:
Składniki:
200 g wieprzowiny
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 liść kapusty pekińskiej
limonka
makaron ryżowy
duszone mięso
woda do podlewania
sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu
Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.
Podanie:
Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.
Smaczności :)
Pamiętamy także o propozycji na makaron dla osób, które wolą owoce morza! Świetną propozycję przedstawił Wojtek Czajkowski. Sprawdźcie jego przepis!
Przepis na makaron Wojtka:
Składniki:
makaron ryżowy
6 krewetek
sos sojowy do smaku
sok z limonki do smaku
marchewka
pietruszka
ząbek czosnku
górna część poru
pół papryki
Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.
Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.
Szybkie i pyszne danie, nic tylko spróbować!
Trzecim daniem, które wam dziś zaproponujemy będą pierożki Tymka Walko.
Przepis na pierożki Tymka:
Składniki:
Ciasto:
175g mąki
50g wody
szczypta soli
Farsz:
250g wołowiny
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
szczypta cukru
szczypta soli
1 liść kapusty pekińskiej
Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.
Więcej przepisów z Dalekiego Wschodu:
Komentarze (0)
