Aktualności

Zakochaj się w dalekim wschodzie!
Dania z dalekiego wschodu 
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Warto zdecydować się na coś innego! Dania dalekiego wschodu są pyszne i efektowne. Zaproś znajomych i urządźcie sobie niezwykłą ucztę! Zobaczcie nasze propozycje na nieoczywisty obiad.

 

Pierwszym chińskim przysmakiem, który zaproponujemy będzie danie zwyciężczyni najnowszego Masterchefa Juniora - Heli Kłobuckiej!

Przepis na zakręcony wok à la Helena:

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny

  • 1 czerwona cebula

  • 1 marchewka

  • 1 liść kapusty pekińskiej

  • limonka

  • makaron ryżowy

  • duszone mięso

  • woda do podlewania

  • sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu

Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.

Podanie:

Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.

Smaczności :)

 

Dania z dalekiego wschoduDania z dalekiego wschodu

 

Pamiętamy także o propozycji na makaron dla osób, które wolą owoce morza! Świetną propozycję przedstawił Wojtek Czajkowski. Sprawdźcie jego przepis!

Przepis na makaron Wojtka:

Składniki:

  • makaron ryżowy

  • 6 krewetek

  • sos sojowy do smaku

  • sok z limonki do smaku

  • marchewka

  • pietruszka

  • ząbek czosnku

  • górna część poru

  • pół papryki

Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.

Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.

Szybkie i pyszne danie, nic tylko spróbować!

Trzecim daniem, które wam dziś zaproponujemy będą pierożki Tymka Walko.

Przepis na pierożki Tymka:

Składniki:

Ciasto:

  • 175g mąki

  • 50g wody

  • szczypta soli

Farsz:

  • 250g wołowiny

  • pół pęczka szczypiorku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • szczypta cukru

  • szczypta soli

  • 1 liść kapusty pekińskiej

Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.

Dania z dalekiego wschoduDania z dalekiego wschodu

 

Więcej przepisów z Dalekiego Wschodu:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Co wolą jurorzy Masterchefa Juniora?
Następny artykuł:

Co wolą jurorzy Masterchefa Juniora?

tvnpix