Książka przepisów

powrót do listy

Zosia Zaborowska: PRZYSTAWKA II – polędwica wołowa z włoską salsą verde

Zosia Zaborowska: PRZYSTAWKA II – polędwica wołowa z włoską salsą verde
Zosia Zaborowska: PRZYSTAWKA II – polędwica wołowa z włoską salsą verde 

 

Składniki:

polędwica wołowa
kilka gałązek świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
główka czosnku
oliwa z oliwek
masło klarowane
sól
pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na temp. 180 stopni/ termoobieg.
Na mocno rozgrzanej patelni  obsmaż dwie części polędwicy, dodając świeży tymianek, rozmaryn i na pół przekrojoną główkę czosnku, tymianek będzie strzelał, więc przykryj go mięsem, dodaj oliwy z oliwek i na końcu dodaj masło klarowane i polewaj chwilkę mięso.

Jedną część polędwicy wyciągnij po ok. 14 min. Drugą część polędwicy wyciągnij około 3-4 minut wcześniej. Po 5 minutach, po tym jak mięso odpocznie, polędwice pokrój w ustalony kształt. Wybierzesz lepsze mięso lub podasz dwa stopnie wysmażenia.

Salsa:

Wymieszaj 2 większe lub 3 mniejsze anchois, troszkę oliwki z puszki lub słoiczka, w którym były przechowywane, wciśnij ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy sarepskiej ok. 1 łyżki kaparów, łyżkę octu lub kremu balsamicznego, pokrój świeżej mięty garść i troszkę oliwy z oliwek, dodaj 1 łyżeczkę podprażonych orzeszków pini – wszystko utrzyj i gotowe !

Zobaczysz, która część polędwicy jest lepsza – próbuj wszystko!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zosia jesteś najlepsza gratulacie!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Zosia Zaborowska:   Przystawka I - Orientalny tatar z łososia
      Następny artykuł:

      Zosia Zaborowska: Przystawka I - Orientalny tatar z łososia

      tvnpix