Zosia Zaborowska: Przegrzebki na purée z groszku z sosem pomarańczowym na bazie skorupiaków

Zosia Zaborowska _WA_2392.jpg
Zosia Zaborowska _WA_2392.jpg

Składniki:

3 przegrzebki 2 szklanki ugotowanego groszku 1 ząbek czosnku skorupki z 1 krewetki sól, pieprz 1 łyżka masła 1-2 łyżki oliwy kilka listków mięty skórka z cytryny i sok z ½ 150g śmietanki 30%

Przygotowanie: Groszek blendujemy z czosnkiem, masłem, solą, pieprzem, miętą, skórką i sokiem z cytryny. Przegrzebki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie i maśle, przez ok. 1 min. z każdej strony. Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę i wrzucamy skorupki - wszystko redukujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos przecedzamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości