Zosia Zaborowska: Kaczka z karmelizowanymi gruszkami podana na rukoli

Zosia Zaborowska _WA_1885.jpg
Zosia Zaborowska _WA_1885.jpg

Składniki:

1 pierś z kaczki 1 duża gruszka cynamon goździki ziele angielskie rukola orzeszki pini ( garść) cukier ½ cytryny

Przygotowanie:

Nacinamy kaczkę w kratkę i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy na zimną patelnię i włączamy palnik. Najpierw smażymy 3-4 min od strony skóry a potem 2-3 na drugiej stronie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 5-8 min. musi być różowa w środku. Pokrojone w kostkę gruszki smażę na tłuszczu z kaczki i dodaję trochę cukru z 4-5 łyżek, przyprawy. Smażę aż będzie miękka. Dodaję sok z cytryny. Kaczkę po odpoczęciu kroję w plastry. Układam na rukoli i polewam gruszkami. Na koniec posypuję prażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"