Książka przepisów

powrót do listy

Zosia Zaborowska: DANIE GŁÓWNE II – polskie pierogi z piersią z kaczki, czerwonym winem, jabłkiem, cebulką i świeżym majerankiem

Zosia Zaborowska: DANIE GŁÓWNE II – polskie pierogi z piersią z kaczki, czerwonym winem, jabłkiem, cebulką i świeżym majerankiem
Zosia Zaborowska: DANIE GŁÓWNE II – polskie pierogi z piersią z kaczki, czerwonym winem, jabłkiem, cebulką i świeżym majerankiem 

Składniki:

100 g mąki pszennej
2 łyżki oleju i wrzątek ( na oko, ale lepiej żeby ciasto było za luźne, bo potem i tak podsypujemy mąką)

Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw.

Dodatkowo:

1 pierś z kaczki
oliwa, sól, pieprz
masło
1 cebula
1 jabłko
¼-1/2 szklanki wina wytrawnego
kilka gałązek świeżego majeranku
50 g parmezanu

Wykonanie:

Pierś z kaczki, wcześniej przesmażoną i upieczoną, zmiel przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.
Wstaw wodę do zagotowania, bez oleju, bez soli.

Podsmaż na tłuszczyku z kaczki i maśle 1 cebulkę, 1 jabłko (mała kosteczka), dodaj wino i zredukuj. Połącz  ze zmieloną piersią i dodaj masełko. W farszu ma być wyczuwalne wino i lekka słodycz jabłek.

Dwoma paluszkami obskub listki świeżego majeranku, dodaj do farszu, przypraw solą i pieprzem.

Oderwij troszkę ciasta i rozwałkuj cienko (na pewno będziesz musiał podsypać mąką, bo ciasto będzie się kleiło ). Nafaszeruj pieroga, zlep dokładnie i wrzuć na wrzątek – po ugotowaniu sprawdź smak.

Dopraw tym czego brakuje, ( gdyby brakowało wina, to najpierw na patelni odparuj alkohol ).

Ułóż pierogi na talerzu, delikatnie na małych oczkach zetrzyj na nie parmezan i świeżo mielony pieprz plus dekoracja jak wyżej z masła klarowanego i gałązek majeranku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym
Następny artykuł:

Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym

tvnpix