Książka przepisów

powrót do listy

Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym

Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym
Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym 

Składniki:


300 g czarnego ryżu
2 ziarna kardamonu
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu

Wszystkie składniki wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości ryżu.

Dodatkowo:

1 duża marchew
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Marchewkę pokrój w słupki, na grubość z pół centymetra i zagotuj al'dente w soku z pomarańczy, - na patelnię włóż masło - podsmaż pokrojony drobniutko w kosteczkę imbir, odcedzone, podlej odrobiną soku z gotowania marchewek. Dodaj sok z połowy cytryny i wcześniej drobno pokrojoną lub startą na tarce skórkę z tej połówki, dodaj łyżeczkę miodu – zredukuj, aż sos troszkę zgęstnieje.

W ostateczności możesz dodać do soku troszkę mąki ziemniaczanej, ale to ostateczność.
Przypraw.

Następnie:

pół pęczka świeżej kolendry
sól
stek z tuńczyka
oliwa z oliwek
pieprz

Gotowy ryż połącz z posiekaną kolendrą, raczej dla koloru niż dla smaku. W Azji ryżu nie solą w czasie gotowania, zadecyduj czy chcesz troszkę go posolić w wodzie, chyba lepiej nie.

Stek usmaż na rozgrzanej oliwie, z obu stron po 1-1,5 minuty, przed samym złożeniem dania. Przypraw.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zosia Zaborowska: PRZYSTAWKA II – polędwica wołowa z włoską salsą verde
Następny artykuł:

Zosia Zaborowska: PRZYSTAWKA II – polędwica wołowa z włoską salsą verde

tvnpix