Tosia Kozyra: Fondant

Tosia Kozyra_WA_1314.jpg
Tosia Kozyra_WA_1314.jpg

Składniki:

200g czekolady 20 g masła 75 g cukru 4 jajka na sos: truskawki i porzeczki, 2 łyżki cukru i miseczka wody

Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Papilotki/foremki smarujemy masłem i wysypujemy cukrem kryształem. Białka ubijamy w mikserze, a gdy piana będzie sztywna, dodajemy 50 g cukru. Mieszamy. Do czekolady dodajemy żółtka z dodatkiem 25 g cukru i mieszamy. Dzielimy białka na 3 części i mieszamy po kolei, za pierwszym razem szybko a za dwoma ostatnimi powoli. Do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem papilotek nalewamy ciasto i pieczemy w 185 stopniach przez 7-8 min. W rondelku zagotowujemy składniki na sos. Miękkie owoce przecieramy przez sitko. Polewamy gotowy fondant i gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości