Teresa Skupień: Pierogi po góralsku z grillowanym oscypkiem i sosem żurawinowo -mandarynkowym

_WA_8675.CR2Teresa Skupień.jpg
_WA_8675.CR2Teresa Skupień.jpg

Ciasto na pierogi:

  • 250g mąki
    • szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
      • oliwa z oliwek
        • 2 łyżki otrębów

          Farsz:

          • 6 łyżek kapusty kiszonej
            • pół marchewki
              • pół cebuli

                Sos:

                • 3-4 łyżki żurawiny
                  • pół mandarynki
                    • rozmaryn

                      Dodatkowo:

                      • oscypek
                        • cebula

                          Otręby przesmażamy na patelni bez użycia oleju. Wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 15 min. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach. Blanszujemy w osolonym wrzątku. Dodajemy do kiszonej kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Połowę cebuli dodajemy do kiszonej kapusty i marchewki. Do blendera wrzucamy żurawinę, mandarynki i rozmaryn. Blendujemy, przekładamy na patelnię i redukujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Lepimy pierogi z farszem. Do zagotowanej wody wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 min i wyciągamy. Kroimy oscypek na 1-2 cm plastry i grillujemy z obu stron. Wszystko układamy na talerze. Smacznego!

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości