Tartaletka: Mateusz Biernat

Mateusz Biernat _WA_2221.jpg
Mateusz Biernat _WA_2221.jpg

Ciasto kruche:

300 g mąki 200 gr masła

100 gr cukru pudru

4 zółtka

Składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wyklejamy nim metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Wkładamy na tartaletki folię aluminiową i wysypujemy ryżem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Tartaletka czekoladowo-wiśniowa

100 g czekolady 70% kilka kropli amaretto wiśnie z zalewy opcjonalnie cukier puder do smaku Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy amaretto, w razie potrzeby dosładzamy. Mieszamy z wiśniami.

Tartaletka cytrynowa

5 cytryn

200 g cukru

4 jaja

Wyciskamy sok z cytryn, ubijamy jaja z cukrem, wlewamy sok - gotujemy wszystkie składniki w garnku do czasu, aż zgęstnieją.

Tartaletka cytrusowa

1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcza 250 g serka mascarpone cukier do smaku Z cytrusów ścieramy skórkę, uprzednio dobrze ją wyparzając. Do miski wkładamy ser mascarpone, miksujemy ze startymi skórkami. Dosładzamy według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości