Stanisław Baumiller: Suflet czekoladowy z dwoma musami

Stanisław Baumiller.jpg
Stanisław Baumiller.jpg

Suflet :

125 g czekolady deserowej 90 g masła 70 g cukru 50 g mąki Szczypta soli

Mus owocowy :

1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka borówek

Mus mascarpone :

1 pudełko mascarpone ½ szklanki cukru 10g kakao

Karmelizowane orzechy:

1 garść orzechów pekan 1 garść orzechów włoskich 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Czekoladę roztapiamy z masłem dowolnym sposobem. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i mieszamy. Czekoladę studzimy i dodajemy do jajek i mieszamy. Wlewamy do foremek i pieczemy w temp. 200st z termoobiegiem ok. 7min., w zależności od wielkości.

Teraz zabieramy się za mus owocowy. Wszystkie owoce miksujemy. I tyle.

Mus mascarpone: mascarpone, cukier i kakao ubijamy. I tyle.

Orzechy – cukier wysypujemy na patelnię i robimy karmel. Do gotowego karmelu wsypujemy orzechy i mieszamy. Gotowe wyjmujemy na papier do pieczenia i gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości