PRZEPISY DRUŻYNOWE

"MasterChef - najlepsi z najlepszych"
"MasterChef - najlepsi z najlepszych"

DRUŻYNA CZERWONYCH

DORADA W TIULU

Składniki:

1 dorada patroszona 2 mini pory 2 marchewki 1 cebula 50 ml śmietany 30% pęczek kolendry szklanka komosy ryżowej czerwonej 100 g zimnej wody 40 g oleju 15 g mąki 2 mini marchewki masło masło klarowane sól i pieprz

Przygotowanie:

Doradę filetujemy. Odcięte głowy zalewamy wodą i gotujemy z solą, pieprzem, marchewką i porem. Mini marchewki obieramy i podsmażamy. Zalewamy marchewkę wywarem z głowy ryby i redukujemy. Następnie dolewamy śmietanę. Wszystko redukujemy. Rybę przyprawiamy pieprzem i solą, oraz smażyć od strony skóry na maśle klarowanym. Wodę, olej i mąkę mieszamy w blenderze i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni.

WELLINGTON

Składniki: Polędwica z sarny Tymianek 3 łyżki musztardy oliwa z oliwek ciasto francuskie 250 g borowików 100 g kurek 4 śliwki węgierki 3 łyżki cukru 50 ml czerwonego wytrawnego wina pieprz, sól 1 żółtko do posmarowania ciasta

Sos berneński:

2 żółtka masło klarowane sok z cytryny pieprz, sól estragon Dodatkowo:

Kwiaty nasturcji do dekoracji maliny borówki mikro ziołaPrzygotowanie: Polędwicę marynujemy w oliwie, tymianku oraz soli i pieprzu. Obsmażamy na gorącym maśle klarowanym i odkładamy. Po wystudzeniu smarujemy musztardą, zawijamy w ciasto francuskie, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlewamy czerwone wino, wkładamy śliwki, zasypujemy cukrem. Smażymy. Borowiki i kurki smażymy na maśle z dodatkiem tymianku. Sporządzamy sos berneński. Polędwicę z sarny wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na kilka minut, aby odpoczęła, a następnie kroimy w grube plastry. Serwujemy z sosami oraz grzybami.

PRZYSTAWKA Z FIG

Składniki: 1 figa Ser kozi rolada dojrzewająca 100 g zimnej wody 40 g oleju 15 g mąki Miód Masło

Figę karmelizujemy na maśle i w miodzie. Ser pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Mąkę, wodę i olej mieszamy, a następnie smażymy na bardzo rozgrzanej patelni. Wszystko kładziemy na talerz i dekorujemy kiełkami.

TATAR

Składniki: 200 g polędwicy z sarny kilka gałązek świeżego koperku 20 ml oliwy 1 szalotka 1 żółtko pieprz, sól, cząber szczypta ostrej papryki odrobina soku z limonki

Polędwicę drobno siekamy, dodajemy posiekany koperek i szalotkę. Przyprawiamy, dodajemy oliwę. Na talerzu dekorujemy żółtkiem i kiełkami.

PRZEGRZEBKI

Mięso z 3 przegrzebków świeża kolendra ½ gruszki 1/2 awokado oliwa masło sól, pieprz

Przegrzebki smażymy na maśle. Przyprawiamy. Kolendrę siekamy i dodajemy do drobno pokrojonej gruszki i awokado. Przyprawiamy, kropimy oliwą.

Ravioli z batatem i topinamburem

Składniki:

220 g mąki

2 jajka

2 żołtka

1 łyżka oliwy

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Farsz:

2 bataty

2 topinambury

pęczek koperku

100 g ricotty

100 g boczku

1/2 cebuli czerwonej

1/2 cebuli czosnkowej sól, pieprz 50 g masła do podsmażenia boczku z cebuląSos kurkowy: 1/2 cebuli czosnkowej ½ cebuli czerwonej

200 g kurek

100 g śmietany 30%

50 g masła

1/2 cebuli czerwonej natka pietruszki sól, pieprz

Na patelni z masłem smażymy cebulę, dodajemy kurki, a gdy będą miękkie, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i podajemy na talerz.

2 bataty i dwa topinambury gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, blendujemy i dodajemy ricottę oraz podsmażony boczek z cebulą czerwoną i czosnkową. Dodajemy posiekany koperek. Formujemy ravioli, gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem.

Zielona drużyna

Ravioli Składniki:

220 g mąki

2 jajka

2 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Farsz:

1 opakowanie ricotty

2 szalotki

2 łyżeczki cukru

1 łyżka masła

1 łyżeczka oliwy

sól i pieprz

Szalotkę podsmażyć na maśle z oliwą i z cukrem aż się skarmelizuje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ricottą.

Cebula na winie:

2 czerwone cebule

3 łyżki czerwonego wina

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżeczki cukru

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

Cebule pokroić w piórka i podsmażyć z cukrem. Dodać wino i ocet, zredukować.

Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na ok 20 min. Następnie rozwałkować, zagnieść i obgotować ravioli. Następnie wrzucić na masło z czosnkiem. Wyłożyć na talerz i ozdobić karmelizowaną cebulą i kawałkami pieczonego czosnku.

Wellington

Składniki: 1 polędwica z jelenia borowiki

pieczarki

1 cebula

sól i pieprz

tymianek

masło oliwa 3 ząbki czosnku

Pokrojone grzyby podsmażyć na maśle z czosnkiem i cebulą. Dodać tymianek, sól i pieprz.

Polędwicę z jelenia obsmażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Ciasto francuskie rozłożyć, na nie wyłożyć grzyby, mięso – zawinąć formując wellingtona. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 18 minut. Przygotować sos: Maliny i borówki podsmażyć, zredukować z winem i octem balsamicznym, doprawić rozmarynem.

Marchewki skarmelizować na maśle, podlać wodą z dodatkiem szafranu. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, wellingtona pokroić w grube plastry.

Carpaccio z łososia z sosem z syropu klonowego czerwonego wina i octu winnego

Polędwicę z łososia obsmażyć delikatnie na oliwie z każdej strony, a następnie pokroić w cienkie paski. Na patelni zredukować ocet winny, syrop klonowy i czerwone wino.

Otrzymanym sosem polać łososia.

Tatar z jelenia z szalotką, pieczarką, octem winnym, oliwą i majonezem z pieprzu cayenne

Mięso drobno pokroić, zmieszać z posiekaną szalotką oraz posiekaną pieczarką. Doprawić oliwą, musztardą dijon, solą i pieprzem.

Żółtka rozbić z łyżeczką musztardy, szczyptą soli, sokiem z cytryny. Ubijać i po chwili dodawać olej. Gdy majonez będzie ubity, dodać łyżkę pieprzu cayenne.

Uformować tatara przy pomocy ringu, majonez wyłożyć z wierzchu, udekorować ziołami.

Filet z pstrąga z krewetkami na purée z topinabura w stoku z owoców morza

Filet z pstrąga moczymy w solance i smażymy na rozgrzanym maśle od strony skóry.

Pancerze krewetek smażymy na oliwie z szalotką i mulami. Całość podlewami białym winem i doprawiamy do smaku. Na koniec w całości podsmażamy krewetki.

Topinambur gotujemy w osolonym wrzątku z czosnkiem, blendujemy i zaciągamy masłem oraz śmietanką, doprawiamy do smaku.

Na głeboki talerz wylewamy stok z owoców morza, wykładamy dwie krewetki, dodajemy purée i na całość układamy chrupiącą rybę.

Niebieska Drużyna:

Carpaccio z kaczki

Składniki:

Pierś z kaczki ocet balsamiczny

sok z pomarańczy

oliwa z oliwek

miód z akacji sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do sosu zmieszać. Kaczkę przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 13 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso, aby przez chwilę odpoczęło, następnie kroimy w cienkie plastry i polewamy sosem.

Wellington:

Składniki: ciasto francuskie 400 g pieczarek podsmażonych na maśle

5 łyżek musztardy dijon

300 g polędwicy z jelenia

10 plastrów boczku

sól/pieprz 1 żółtko

Przygotowanie:

Rozłożyć ciasto francuskie, z wierzchu poukładać plastry boczku, następnie zblendowane pieczarki oraz obsmażoną polędwicę, przyprawioną solą i pieprzem i obtoczoną w musztardzie. Zwijamy, formujemy, wkładamy do lodówki na 15 min, następnie smarujemy żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 16 minut.

Tatar z łososia

Składniki: 200 g surowego łososia

10 g posiekanego imbiru

20 g posiekanej kolendry

1/2 papryczki chilli

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki soku z limonki

1 łyżeczka oliwy

Sól, pieprz

1 łyżeczka posiekanej dymkiPrzygotowanie:

Świeżego łososia siekamy drobno na tatara, dodajemy świeżych posiekanych ziół, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym, oliwą i sokiem z limonki. Dekorujemy chipsem ze skóry łososia, którego smażymy na gorącym oleju. Posypujemy kiełkami.

Tajskie ravioli z palonym miętowym masłem

Ciasto do ravioli:

2 jajka 2 żółtka 150 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżka soli

Farsz:

50 g zielonego groszku

8 dużych obranych krewetek

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka chilli

2 łyżki posiekanej dymki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki soki z limonki

1 łyżeczka obranego imbiru

2 łyżki oliwy

Szczypta soli, pieprzu 1 łodyga trawy cytrynowej Krewetki marynujemy w oliwie, czosnku, chilli i kolendrze. Siekamy drobno szalotki i przesmażamy na oleju, wrzucamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy mrożony groszek z trawą cytrynową, ściągamy z patelni. Następnie smażymy krewetki, dosłownie dla złapania koloru. W misce blendujemy gotowy groszek, krewetki, szalotkę, posiekany imbir, chilli, limonkę, oliwę, zioła sos sojowy i ostrygowego. Doprawiamy pierzem i solą. Formujemy i faszerujemy ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku.Masło miętowe: Na patelni topimy masło, wkładamy świeże liście mięty, podgrzewamy do momentu, kiedy masło zbrązowieje.

Tuńczyk

Składniki:

polędwica z tuńczyka Sos sojowy

Sos ostrygowy

Limonka

Imbir

Kolendra

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z marynaty mieszamy, tuńczyka kroimy a następnie wkładamy do marynaty. Pozostawiamy na 1 godzinę a następnie tuńczyka smażymy.

Purée:

Topinambur

Kalafior

Śmietanka 30%

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Topinambury obieramy a następnie gotujemy wraz z kalafiorem w osolonym wrzątku. Blendujemy, dodajemy śmietankę i doprawiamy.

Roladki z boczku:

Składniki:

Boczek w plastrach wiśnie tymianek oscypek musztarda dijon por

Przygotowanie:

Roladki z boczku formujemy z dodatkiem:

- pora i musztardy - wiśni i tymianku - oscypkiem

Wszystko grillujemy w piekarniku ok. 12 min do uzyskania chrupkości. Dekorujemy przed podaniem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?