Patryk Piskorz: Zaplątane krewetki

_WA_9255.CR2Patryk Piskorz.jpg
_WA_9255.CR2Patryk Piskorz.jpg

Makaron:

220 g mąki pszennej typ 500 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 szalotka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 6 pomidorków koktajlowych 200 ml przecieru pomidorowego Oliwa z oliwek 6 krewetek tygrysich 16/20i Bazylia

Przygotowanie:

Składniki na makaron zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto Odłożyć pod przykryciem, aby odpoczęło. Opłukać krewetki, obrać z pancerzy, wyjąć jelita. Odłożyć.

Na patelni, na oliwie z oliwek lekko podsmażyć posiekaną szalotkę z posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane krewetki. Opłukać pomidory i przekroić na pół. Gdy krewetki się podsmażą (zmienią kolor na pomarańczowy) dodać pokrojone pomidorki i przecier pomidorowy.

Ciasto na makaron pociąć na tagliatelle. Wstawić wodę na makaron, posolić (1 łyżka na 2 litry wody). Wrzucić makaron do gotującej wody. Gotować 2 minuty (al dente). Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.

Wyłożyć makaron z sosem i krewetkami na talerz. Udekorować bazylią.

podziel się:

Pozostałe wiadomości