Patryk Konieczniak: Polak Panir

_WA_9281Patryk Konieczniak.jpg
_WA_9281Patryk Konieczniak.jpg

Babeczki szpinakowe

1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mleka białko jajka 250 g szpinaku posiekanego i odciśniętego Ser typu oscypek nie wędzony 125 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól garam masala chili (suszona) kminek indyjski imbir czosnek masło klarowane ½ cebuli

Sos pomidorowy:

cukier 3 pomidory ½ cebuli papryka ostra cynamon kurkuma śmietana sezam czarny ryż

Przygotowanie: Poszatkowaną całą cebulę krótko zeszklić na maśle klarowanym (ok. 2 łyżek), połowę odłożyć do sosu pomidorowego. Dodać garam masalę, chili, kminek indyjski, odrobinę utartego imbiru, czosnek. Krótko przysmażyć.

Gotować wypłukany dobrze ryż, po 10 min, jak wchłonie wodę, wstawić na 30 min do piekarnika.

Wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i cebulę z przyprawami, sól. Zamieszać. Dodać szpinak i dobrze ubite białko, pokrojony w kostkę ser. Delikatnie zamieszać. Wypełnić silikonowe foremki do babeczek, wstawić do pieczenia na 20-25 min, piec w temperaturze 180 stopni.

Obrane ze skóry i przetarte pomidory smażyć na patelni aż zgęstnieją, w trakcie dodać cebulę i przyprawy do smaku.

Śmietanę wymieszać z kurkumą i doprawić solą.

Serwować: ryż posypany czarnym sezamem, osobno sos pomidorowy z maźnięciem ze śmietany i babeczki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości