Michał Grząśko: Brownie z sosem chili i karmelowa kratką

Michał Grząśko: Brownie z sosem chili i karmelowa kratką
Michał Grząśko: Brownie z sosem chili i karmelowa kratką

Brownie z sosem chili i karmelowa kratką

Składniki: 200 g masła 300 g czekolady 70% 3 jajka 270 g cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego 200 g cukru 50 ml wody 135 g mąki 200 ml śmietany 30% ½ małej papryczki chili małe opakowanie mascarpone

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 stopni. Cukier z wodą wstawiamy na palnik i gotujemy do momentu uzyskania złotego karmelu, z którego następnie wykonujemy dekorację, np. kratkę. W rondelku na małym ogniu roztapiamy 200 g czekolady. Cukier puder i jajka ubijamy w mikserze „na biało”. Dodajemy czekoladę i masło, cały czas mieszając, na koniec dodajemy mąkę. Całość wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w przez około 20 minut. Rozgrzewamy śmietankę i dodajemy chili bez pestek, delikatnie gotujemy przez około 5 minut. Następnie blendujemy i dodajemy mascarpone, po wymieszaniu przecieramy przez sito i wkładamy do syfonu. Całość wkładamy do lodówki. Brownie wykładamy na talerz, dekorujemy śmietaną z chili oraz ozdobami przygotowanymi z karmelu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości