MENU DRUŻYNA NIEBIESKICH

13085575_masterchef-junior-sezon-2-odcinek-7-embargo-na-publikacje-dla-prasy-i-internetu-do-03-04-2017_ORIGINAL.jpg
13085575_masterchef-junior-sezon-2-odcinek-7-embargo-na-publikacje-dla-prasy-i-internetu-do-03-04-2017_ORIGINAL.jpg

MEDALIONY Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO

SAŁATKA Z KOMOSY I ZIELONYCH WARZYW Z LISTKAMI SZPINAKU

ZIARNA GRANATU I OLIWA BAZYLIOWA

Ryba:4 filety z łososia sól, pieprz tymianek suszony olej do smażenia Z każdego fileta wykrój małe, równe medaliony. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną suszonego tymianku. Obsmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu, z jednej strony. Przy pomocy łopatki przekładaj każdy podsmażony kawałek na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj równo, zachowując odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Komosa:2-2,5 kg komosy (quinoa) sól, pieprz sok z cytryny W garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp kaszę w takiej ilości, aby wypełniła garnek tuż pod linią wody. Zagotuj, a następnie wyłącz gaz. Pozostaw do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie przypraw odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem w razie potrzeby.Zielona warzywa:2 kg cukinia zielona, ew. cukinia baby 3 pęczki seler naciowy 10 tacek groszku cukrowego 2,5 kg fasolki zielonej sól, pieprz 1 kostka masła 2 pęczki natki pietruszki Cukinię i seler naciowy pokrój w małe kawałki. Groszek cukrowy i fasolkę opłucz. Warzywa zblanszuj w osolonym wrzątku, a następnie podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.Dodatkowo:6 owoców granatu 500 ml oliwy z oliwek 4 pęczki świeżej bazylii 4 opakowania szpinaku baby Owoc granatu przekrój na pół, przy pomocy łyżki wydrąż nasiona. Bazylię zblenduj z oliwą na gładką emulsję o intensywnym zielonym kolorze. Przypraw solą. Wykończenie:Na talerz wyłóż zielone warzywa oraz łyżkę komosy. Na nich ułóż medalion z łososia. Udekoruj listkami szpinaku baby, ziarnami granatu, całość podlej naokoło talerza oliwą bazyliową.

NALEŚNIK Z POMARAŃCZOWYM KREMEM MASCARPONE ŚWIEŻE OWOCE, SOS CZEKOLADOWY

Naleśniki:2 litry mleka 16 jaj 880 g mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Ciasto naleśnikowe odstaw (w temperaturze pokojowej) na 30 minut, aby odpoczęło.

Rozgrzaną patelnię posmaruj stopionym klarowanym masłem i nalewaj chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smaż do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy łopatki - przewróć na drugą stronę. Smaż chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru. Układaj stosik naleśników na płaskim dużym talerzu. Następnie każdy naleśnik złóż w trójkąt. Pomarańczowy krem mascarpone:2 kg sera mascarpone (4 opakowania) 2-3 kubki śmietany 36% cukier puder do smaku 2 kg pomarańczy Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Ser mascarpone włóż do misy robota i wymieszaj z cukrem pudrem. W osobnej misie ubij śmietanę. Mascarpone i ubitą śmietanę wymieszaj delikatnie na gładką masę, dodając w międzyczasie startą skórkę pomarańczy. W razie potrzeby dopraw cukrem pudrem. Pomarańcze obierz przy pomocy noża – odcinając skórkę z białą częścią. Następnie wytnij fileciki, w takiej ilości, ile porcji naleśników masz przygotować.Sos:1 kg czekolady 70% 7,5 kubeczka śmietany 30% Czekoladę wsyp do garnka, zalej śmietaną i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aby się nic nie przypaliło do czasu, aż składniki się połączą.Dodatki:maliny borówki jeżyny porzeczka czerwonaWykończenie: Naleśnik, krem oraz sos wyłóż ładnie na talerz. Udekoruj ładnie świeżymi owocami, filecikiem z pomarańczy (nałóż na krem) oraz miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości