Książka przepisów

Mateusz Steć - Dania z makreli
Mateusz Steć 02.jpg 

Mateusz Steć
Ceviche z makreli

Składniki:

1/4 granatu
1/4 awokado
1/4 czerwonej cebuli
1/4 gruszki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli i pieprzu
1,5 limonki
1/4 pomarańczy
świeża makrela

Przygotowanie:

Wycinamy z makreli filety, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę, następnie zalewamy sokiem z pomarańczy i limonki i odstawiamy na 15 minut marynowania.

Kroimy cebulę, awokado, gruszkę w kostkę, wyjmujemy pestki granatu. Następnie odsączamy z soku, żeby zostało go tylko odrobina, ok 10 ml. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i cukrem, wszystko mieszamy i wykładamy na talerz.


Smażona makrela z boczniakami królewskimi, plackiem z cukinii, sosem rybnym i z zblanszowanym selerem naciowym i papryką

Składniki:

Filet z makreli
boczniaki
cukinia
mąka ziemniaczana
żółtko
1 łodyga selera naciowego
ćwiartka papryki żółtej
białe wino wytrawne
śmietanka 30%
masło
kardamon, sól, pieprz, kurkuma do koloru
olej

Przygotowanie:

Kręgosłup i głowę makreli wrzucić do garnka, zalać winem i zredukować płyn. Dodać śmietankę, sól, pieprz, kardamon i kurkumę, dalej redukować do gęstego sosu. Zagotować wodę w garnku i posolić. Filet pociąć na 3 kawałki, ponacinać ze strony skóry.
Zetrzeć cukinię na małych oczkach tarki, odsączyć z wody, dodać sól, pieprz, mąkę i żółtko i uformować placki.
Pokroić żółtą paprykę w kostkę, selera na kawałki półcentymetrowe, boczniaki na plastry o grubości pół cm. Usmażyć placki na oleju, paprykę i boczniaki podsmażyć na maśle, a selera zblanszować. Usmażyć makrelę, żeby skóra  była chrupiąca. Odcedzić sos i wszystko wyłożyć na talerz.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Tomaszcai8

Mateusz jest cudowny!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Kremy patissiere
      Następny artykuł:

      Kremy patissiere

      tvnpix