Mateusz Biernat: Kuchnia świata

Mateusz Biernat 20122017 MCHJ  (1).JPG
Mateusz Biernat 20122017 MCHJ (1).JPG

Krewetki

Świeże krewetki BT 16/20, w całości Przyprawy: curry, sól , pieprz, kumin mielony, papryczka chili mąka z cieciorki woda olej do głębokiego smażenia

Krewetki obierz z pancerzy, oderwij odwłok od głowotułowia, ostrym nożem natnij odwłok od góry i wyjmij jelito. Do miski wsyp mąkę, przyprawy i wlej wodę w takiej ilości, aby uzyskać gęste ciasto. Krewetki wrzucamy do ciasta, a po 15 minutach wrzucamy na gorący tłuszcz na 30 sekund.

Sajgonki

Kilka arkuszy papieru ryżowego garść makaronu ryżowego mielone mięso wieprzowe kilka grzybów mun papryczka chili sól pieprz olej do smażenia Makaron ryżowy moczymy w letniej wodzie przez pół godziny. Tak samo postępujemy z grzybami mun. Mięso wieprzowe przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki grzyby, pocięty na małe kawałki makaron ryżowy i dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy namaczamy mokrą ściereczką, nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy papier ryżowy tak jak na gołąbki. Kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy 3 minuty.

Szaszłyki z kurczaka

Filet z kurczaka 200 ml mleka kokosowego olej sezamowy kawałek świeżego imbiru sól, pieprz 1 gałązka trawy cytrynowej 1 łyżeczka curry Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy olej sezamowy, starty imbir, sól, pieprz, zmiażdżoną trawę cytrynową i curry. Mięso marynujemy około 1 godziny. W tym czasie sporządzamy sos z masła orzechowego.

Sos z masła orzechowego: kilka gałązek kolendry masło orzechowe 4 łyżki wody orzeszki ziemne sos sojowy do smaku Wszystkie składniki blendujemy z odrobiną wody w takiej ilości, aby sos miał konsystencję płynną.

Pokrojony w kawałki i zamarynowany filet z kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Podajemy szaszłyki z sosem orzechowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości