Lena Walewska: Łosoś po meksykańsku

_WA_9225.CR2Lena Walewska.jpg
_WA_9225.CR2Lena Walewska.jpg

Składniki:

Filet z łososia ze skórą 1 kg ziemniaków pak choi baby, po 1 na osobę 1 główka czosnku suszone przyprawy i zioła: czosnek, chili, słodka papryka, tymianek, bazylia, oregano, cząber sól i pieprz 1 gałązka trawy cytrynowej śmietana 36% 1 szalotka oliwa z oliwek masło kilka gałązek świeżej kolendry cytryna

Przygotowanie:

Przygotowujemy mieszankę ziół: bazylii, tymianku, cząbru, oregano, chili, czosnku, słodkiej papryki. Łososia kroimy na ok 180 g kawałki, a następnie marynujemy w oliwie z oliwek, chili i mieszance ziół, soli i pieprzu.

Bierzemy brytfankę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i wrzucamy kilka całych, obranych ząbków czosnku. Wstawiamy czosnek do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 15 min.

Sos: siekamy szalotkę, trawę cytrynową, chwilę podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy kolendrę. Całość smażymy przez chwilę, po czym zalewamy niewielka ilością śmietanki 36% (około 2 łyżek).

Purée: obieramy ziemniaki, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki gnieciemy na purée. Siekamy upieczony czosnek, po czym dodajemy go do purée. Do gotowego purée dolewamy około 100 g masła i łyżkę śmietanki. Wszystko razem mieszamy na gładką masę.

Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut.

Kapustę Pak-choi podsmażamy na patelni na maśle z pieprzem i solą aż się zarumieni.

Teraz do sosu dolewamy więcej śmietanki (aż sos będzie płynny) i wkręcamy masło, ciągle energicznie mieszając, aby sos się nie rozwarstwił.

Wyjętego łososia na talerzu skropić delikatnie cytryną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości