Lena Walewska: Fondanty

Lena Walewska _WA_1292.jpg
Lena Walewska _WA_1292.jpg

Składniki:

4 jaja 200 g czekolady 70% masło cukier owoce jak np. maliny ,porzeczki lub truskawki

Przygotowanie:

Z kostki masła oddzielamy 20 g które rozpuszczamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno pianę. Gdy rozpuszczona czekolada ostygnie, ale będzie jeszcze płynna mieszamy ją z żółtkami. Ubite białka dzielimy na trzy części. Do czekoladowej masy dodajemy jedną część białek i mieszamy energicznie od dołu. Kiedy białka wymieszają się z czekoladą dodajemy drugą część białek i mieszamy w ten sam sposób ale wolno. Tak samo postępujemy z trzecia częścią białek. Foremki na fondanty smarujemy masłem i dokładnie obsypujemy cukrem. Gdy foremki są gotowe wlewamy do nich masę czekoladową. Do środka możemy włożyć owoce lub kilka kostek czekolady.

Pieczemy w 180° przez około 7 min.

W tym czasie sporządzamy sos. Pokrojone maliny, truskawki, porzeczki bez gałązek wrzucamy do garnka i delikatnie zalewamy wodą. Całość gotujemy, aż owoce się rozgotują. Potem przecieramy je przez sitko do miski i gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości