Kasia Svirydzenka: Schab na lekko kwaśnym podłożu

_5JW5620.jpg
_5JW5620.jpg

Składniki:

1 porcja schabu bez kości 2-3 ząbki czosnku tymianek świeży masło, olej sól, pieprz papryka czerwona cebula czerwona oliwa z oliwek 1 łyżka cukru ocet winny bazyliaPrzygotowanie:

Paprykę kroimy w paseczki, cebulę również. Obsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy sól i pieprz i łyżkę cukru, żeby cebula się skarmelizowała. Następnie na patelnię dodajemy ocet winny (odrobinę), dalej smażymy warzywa. Kroimy bazylię, dodajemy do warzyw i smażymy ok 30 sekund. Następnie smażymy schab na oleju z tymiankiem i lekko zmiażdżonym czosnkiem w łupinkach. Smażymy schab z dwóch stron około 2 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy 1-2 łyżki masła. Zdejmujemy mięso po usmażeniu na talerz, żeby odpoczęło. Wykładamy na talerz – robimy podłoże z warzyw, na nie kładziemy mięso z czosnkiem i polewamy mięsko sokiem ze smażenia, który został na patelni, gotowe

podziel się:

Pozostałe wiadomości