Karol Migdałek: Torcik master chefa czyli czekoladowy torcik z kremem czekoladowym

_WA_9072.dng Karol Migdałek.jpg
_WA_9072.dng Karol Migdałek.jpg

Biszkopt :

7 jajek w temperaturze pokojowej

1 szklanka drobnego cukru

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki typu 450

1/3 szklanki kakao Nastawić piekarnik do 180 stopni Celsjusza białka oddziel od żóltek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę z cukrem gdy jajka będą ubite na lśniącą puszystą pianę wlewać po kolei żółtka przesianą mąkę i kakao stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając by nie naruszyć struktury jajek do nasmarowanej i wyłożonej tortownicy wlać biszkopt piec przez około 35 minut zależy od tortownicy (do suchego patyczka) po upieczeniu od razu wyciągnąć z piekarnika i lekko rzucić żeby biszkopt potem nie upadł.

Krem czekoladowy:

500 g serka mascarpone

½ szklanki drobnego cukru

500 ml śmietanki 36%

200 g czekolady deserowej

Dodatkowe składniki:

Maliny

Amaretto

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić dodać mascarpone do wystudzonej czekolady. Ubić śmietankę z cukrem dodać do masy.

Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i wykrajamy z nich kółka nasączamy amaretto nakładamy krem i maliny wymieszane z konfiturom nakładamy 2 blat i powtarzamy czynność nakładamy 3 blat smarujemy kremem z góry robimy na górze rozetki a na środku przyozdabiamy owocami i miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości