Karol Migdałek: Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado, z dodatkiem granata

_WA_9270Karol Migdalek.jpg
_WA_9270Karol Migdalek.jpg

Składniki:

400 g filetu z łososia pieprz i sól ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki oleju roślinnegoSos pomarańczowo-imbirowy: 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru 1 cebula szalotka ½ łyżeczki kurkumy sok z 2 pomarańczy ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu oliwa do smażeniaDodatkowo:

1 mango 1 awokado ½ łyżeczki szalotki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka oleju roślinnego Sok z 1 limonki 1 granat ¼ papryczki chili świeże listki kolendry 100 g ryżu

Przygotowanie:

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać z ziarnami granatu i posiekaną kolendrą oraz szalotką, i papryczką chili. Przyprawić solą i pieprzem oraz cukrem i olejem. Ryż ugotować na sypko.

Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę podsmażyć około 1 minutę. Dodać kurkumę i sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miodem, gotować 1 min.

Łososia opłukać, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć po 1 min. z każdej strony, następnie przełożyć do nagrzanego piekarnika na 8 min.

Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym ,podawać z salsą oraz ryżem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości