Karol Labuda: Pieczony łosoś i smażone krewetki

Karol Labuda: Pieczony łosoś i smażone krewetki
Karol Labuda: Pieczony łosoś i smażone krewetki

Pieczony łosoś i smażone krewetkipurée z brokułów i papryki, sałatka z serem feta, bazylia

Składniki: filet z łososia około 400g 1 papryczka chili kilka gałązek świeżej bazylii 1 mała główka brokułu 1 papryka czerwona 150 g rukoli 1 czerwona cebula czarne oliwki bez pestek 50 g sera feta 3 suszone pomidory 3 krewetki tygrysie ocet winny sól, pieprz oliwa z oliwek

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, ustaw program na termoobieg. Sporządź marynatę: wymieszaj drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), posiekaną bazylię, oliwę, sól i pieprz. Marynatą zalej łososia i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut. Brokuł ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie zblenduj na pur e z dodatkiem czerwonej papryki – przypraw solą i pieprzem. Zachowaj w cieple. Oliwę wymieszaj z odrobiną octu winnego, dopraw solą i pieprzem. Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, rozdrobnione suszone pomidory i polej sosem winegret. Zamarynowanego łososia obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie przełóż do nagrzanego piekarnika 5 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, usmaż na oliwie z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż purée, następnie łososia, krewetki i sałatkę z rukoli. Udekoruj listkiem świeżej bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości