Julia Kucharzewska: Tarta czekoladowa

Julia Kucharzewska.jpg
Julia Kucharzewska.jpg

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

2 łyżki wody

70g drobnego cukru

Masa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

500 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki kakao

Do dekoracji: maliny, bezy w czekoladzie, starta czekolada i mięta

Sposób wykonania:

Mąkę, jajko, masło cukier oraz wodę w odpowiednich proporcjach zagnieść na jednolitą masę(ciasto). Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec tarte z grochem na wierzchu tak aby ciasto nie wstało przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć groch i nakłuć ciasto aby uniknąć zbierania się tam powietrza oraz dalej piec przez 15 minut. Następnie serek mascarpone połączyć z ubitą śmietanką i ostudzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Ostudzony spód tarty wypełnić masą czekoladową. Podawać z bezami w czekoladzie z malinami oraz miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości