Julia Cymbaluk : „W ogródku babci” suvlaki na wyspie z surówki i tzaztziki

_WA_9216.CR2Julia Cymbaluk.jpg
_WA_9216.CR2Julia Cymbaluk.jpg

Składniki:

1 polędwiczka lub 200 g filetu z indyka świeże zioła – tymianek, mięta 1 cukinia 1 pomidor 1 żółta papryka 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 kubek jogurtu greckiego cytryna sól, pieprz, czubryca czerwona Przygotowanie: Mięso pokrój w kostki 3 cm x 3 cm. Oprósz pieprzem i skrop oliwą – wymieszaj. Odczekaj 10 minut, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie nabij na patyczki do szaszłyków, obsmaż na patelni grillowej. Przełóż na blaszkę do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 12 minut. Po wyjęciu posól i oprósz czubrycą.

Cukinię pokrój w paseczki – podsmaż na grillowej patelni, zdjejmij na talerz. Paprykę pokrój w julienne, również podsmaż na grillowej patelni, przełóż na talerz do przestudzenia. Pomidora przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Wymieszaj cukinię z papryką i pomidorem. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotuj tzatziki: ogórka zetrzyj na tarce – oczka „jarzynowe”. Przypraw solą, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby ogórek puścił wodę. W tym czasie do jogurtu dodaj łyżeczkę oliw, starty czosnek i sól, a następnie odciśnięty z wody ogórek. Wymieszaj. Szaszłyki ułóż na sałatce z warzyw, podawaj z tzatzikami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości