Joanna Krajniak: Chapati z soczewica

_WA_8642.dng Joanna Krajniak.jpg
_WA_8642.dng Joanna Krajniak.jpg

Chapati: 400 g maki 0,5 łyżeczka soli 150 ml wody Łyżka oleju Mąkę, sól, wodę i olej wymieszać, a następnie zagniatać przez co najmniej 3 minuty, do uzyskanie gładkiego ciasta. Rozwałkować i posmarować olejem. Zawijać ciasto z olejem aby uzyskać kształt skorupy ślimaka. Ponownie wałkować na cienki okrągły kształt naleśnikowy. Smażyć na patelni bez tłuszczu aby uzyskać złoty kolor na każdej stronie.Soczewica: 200 g czerwony soczewicy 300 ml wody 1 cebula kilka ząbków obranego czosnku kilka gałązek kolendry kawałek obranego imbiru 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz Ugotować soczewicę w osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Smaż cebulę w oliwie, dodaj pasta ze zmiksowanego czosnku, imbiru, kolendry oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku. Do mieszanki pomidorowej, dodaj gotowanej soczewicy i gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając. Faszeruj soczewicą placki i zawiń w rulony.

podziel się:

Pozostałe wiadomości