Jakub Tomaszek: Gruszkowa fantazja czyli karmelizowane gruszki na czekoladowym biszkopcie z kremem mascarpone

_WA_9098.CR2Kuba Tomaszek.jpg
_WA_9098.CR2Kuba Tomaszek.jpg

Składniki:

Biszkopt:

125g cukru kryształ

80g mąki tortowej

40g kakao

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzej piekarnik na 180 st. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem mikserem ręcznym na wolnych obrotach, , aż zamienią się w kremową masę. Białka bij na sztywną pianę. Pamiętaj o dodaniu szczypty soli. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia połącz ze sobą.

Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami w trzech częściach przesianą mąkę .

Mieszaj delikatnie łyżką. (nie mikserem), tak by napowietrzyć masę.

Masę przelej do blaszki.

Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdź czy biszkopt jest gotowy wbijając patyczek w sam środek ciasta. Biszkopt ostudź. Wykrój taki kawałek jaki chcesz , biszkopt przetnij na połowę aby otrzymać dwa blaty.

Karmelizowane gruszki:

3-4 średnie gruszki

½ łyżki masła

150g cukru

30 ml amaretto

Krem:

100 ml śmietanki 30%

200 g serka mascarpone

1 łyżka płaska cukru pudru

Dekoracja:

Świeże owoce (maliny, truskawki)

Przygotowanie:

Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem używając blendera ręcznego.

Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć sokiem z brzoskwini w puszce.

Na patelni rozpuść cukier. Gdy się rozpuści dodaj pokrojone w plastry gruszki, gwiazdkę anyżu (opcjonalnie) i amaretto i delikatnie mieszaj. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło. Karmelizuj owoce na średnim ogniu, aż bedą miękkie.

Na ostudzonym i podzielonym na dwie części biszkopcie rozsmaruj krem, ułóż gruszki, bardzo blisko siebie.

Nałóż drugą cześć biszkoptu, krem i gruszki. Udekoruj owocami np. malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości