Gabrysia Kwitkowska - Etiuda łososiowa

Gabrysia Kwitkowska.jpg
Gabrysia Kwitkowska.jpg

Ryba:

Filet z łososia

Składniki na mus:

3 winne jabłka

3 gruszki

1 duże mango

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki cynamonu

50 ml wody

Pozostałe składniki:

25 g rodzynek

świeży koperek

125 g białego ryżu

300 g zielonego groszku

20 marchewek mini

2 łyżeczki miodu

sól

pieprz

300 - 400 g masła klarowanego

1 cytryna

dwie szklanki wody

Przydatne dodatkowe urządzenia

blender

gałkownica

Wykonanie

  1. Pokrój filet łososia na porcje. Opłucz rybę w zimnej wodzie. Odsącz na ręcznikach papierowych. Ułóż delikatnie w misce i odstaw.
    1. Włącz piekarnik na 1000C.
      1. Wlej do garnka 2 szklanki wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż. Gotuj przez około 10 minut.
        1. W tym czasie odsącz groszek na sitku, jeżeli jest z puszki, wsyp do garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę. Podduś groszek 3 – 5 minut.
          1. Po ugotowaniu ryż wylej na sitko.
            1. Wymieszaj ryż i masą groszkową. Wstaw ryż z groszkiem pod nakryciem do piekarnika, aby nie wystygł.
              1. Posiekaj koperek.
                1. Obierz jabłka, gruszki i mango. Owoce pokrój, a potem zblenduj na jednolitą masę. Przypraw mus kardamonem, imbirem i cynamonem. Podgotuj mus przez 5 – 10 minut. Wyłącz palnik. Zostaw garnek z musem na ciepłym palniku, aby nie wystygł.
                  1. Rozgrzej dwie patelnie i rozpuść na nich klarowane masło.
                    1. Na pierwszej patelni glazuruj marchewki około 5 minut. Pod koniec dodaj miód i szczyptę soli. Glazurowane marchewki wyłóż na papierowy ręcznik.
                      1. Skrop rybę cytryną oraz posól ją. Ułóż na drugiej patelni. Dorzuć również trochę rodzynek. Smaż rybę 2 – 3 minuty z każdej strony, do delikatnego zarumienienia się. Podsmażone rodzynki ściągnij z patelni po 2 minutach smażenia. Wyłóż je na papierowy ręcznik. Usmażoną rybę również wyłóż na papierowy ręcznik.
                        1. Przygotuj talerz.
                          1. Za pomocą gałkownicy nałóż 1 – 2 gałki ryżu na talerz. Nałóż na talerz dużą ilość owocowego musu. Na mus połóż jeden lub dwa kawałki ryby. Ułóż glazurowane marchewki i rodzynki. Całość delikatnie ozdób mielonym pieprzem i koperkiem.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości