Emilia Andres: Kurczak na leśnym pagórku – kurczak w cieście naleśnikowym z orzechową kaszą i warzywami z patelni

_WA_8506.CR2Emilia Anders.jpg
_WA_8506.CR2Emilia Anders.jpg

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 250 ml mleka 5 kopiatych łyżek mąki 5 pieczarek kasza gryczana garść orzechów włoskich 1 marchewka 1 mały brokuł przyprawy: curry, zioła prowansalskie, pieprz, sólPrzygotowanie:

Jajko wbijamy do miski, dodajemy mąkę i mleko, wszystko to razem miksujemy – robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy przyprawy do ciasta, zwłaszcza curry. Pamiętać, żeby ciasto było gęste. Następnie gotujemy wodę, jak będzie wrzała, wsypujemy kasze i gotujemy ją 12 minut. Myjemy pierś z kurczaka, kroimy ją na cienkie paski. Następnie wrzucamy do przygotowanego ciasta, ma tam poleżeć co najmniej 15 minut. Marchewkę i pieczarki kroimy w plastry, następnie marchewkę blanszujemy, aby była miękka. Z brokuła zostawiamy tylko koszyczki, które także blanszujemy na miękko. Kiedy marchewka i brokuł będą robiły się miękkie, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pieczarki i je smażymy. Kiedy pieczarki się usmażą, dodajemy marchewkę i brokuła i jeszcze chwilkę smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy ze zmielonymi orzechami. Na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oliwy z oliwek wkładamy obtoczone w cieście kurczaki i smażymy do zrumienienia. Wszystko potem wykładamy na talerz, który możemy ozdobić listkami bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości