DRUŻYNA ŻÓŁTA

Image_1024 (2).jpg
Image_1024 (2).jpg

Torcik Czekoladowych Marzeń Biszkopt: 5 jaj 120 g mąki 70 g cukru 24 szt. malin do faszerowania torcika Całe jajka ubijaj z cukrem przez 20 minut. Dodaj powoli mąkę, mieszając ręcznie od spodu do góry. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Mus Czekoladowy:200 g czekolady 5 jajek 5 łyżek cukru Szczypta soli

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj ostudzoną, ale płynną czekoladę. Ubij białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowej dodaj 1/3 ubitych białek i energicznie wymieszaj. Następnie drugą część białek wmieszaj już delikatniej, a ostatnią tak, aby masa była bardzo puszysta.

Polewa Malinowa:

200 g malin Świeże lub mrożone maliny przetrzyj przez sito na gładki mus. Krem Cytrynowy:

250 g mascarpone skórka z jednej cytryny i sok troszkę mleczka skondensowanego

Serek utrzyj, dodaj mleczko według uznania oraz skórkę i sok z cytryny. W naszym deserze ten krem miał być dosyć kwaskowaty, ale jeśli chcecie możecie więcej dosłodzić.

Dodatkowo:mięta i maliny do dekoracji

Biszkopt przekrawamy na trzy części lub wycinamy mniejsze torciki ringiem. Przekładamy musem czekoladowym, układamy maliny i powtarzamy tą czynność. Talerz dekorujemy sosem malinowy, kremem z mascarpone i świeżą miętą.

Leśna Szarlotka Karmelowa:

500 g mąki 12 jabłek 1 jajko + 1 żółtko 250 g masła cukier puder rozmaryn cynamon

Mąkę, cukier i masło mieszamy razem i zagniatamy w kruszonkę. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i w garnku prażymy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy cynamon i posiekany rozmaryn. Po ok. 10 minutach zdejmujemy z ognia i odkładamy do ostudzenia. Formę do ciast wykładamy kruszonką, a na nią wykładamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie wierzch ciasta posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20 minut . Beza włoska:

Białka z 4 jaj 60 ml wody 150 g cukru Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na dużym ogniu aż boki staną się złote. Zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę i wlewamy powoli syrop cukrowy dalej ubijając. Z bezy formujemy knel i wykładamy na talerz z szarlotką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości